Verenigde Staten willen gebruik transvetten terugdringen

attachment-transvet-onverzadigd-vet

Jaarlijks kunnen 20.000 hartaanvallen en 7.000 doden worden voorkomen door geen transvetten meer toe te voegen aan voedingsmiddelen. Dat heeft de Amerikaanse voedsel- en drugsautoriteit (FDA) donderdag gezegd.

De afgelopen jaren is het gebruik van transvetten in Amerika al aanzienlijk afgenomen. In New York en andere gemeentes zijn de vetten bijvoorbeeld al verboden. Ondanks dat is er nog een lange weg te gaan’, zegt Margaret Hamburg van de FDA in een interview.  

 

Transvetten

Transvetten zijn de slechtste vetten die genuttigd kunnen worden. Dit heeft te maken met de structuur van het vet. Het draagt niet bij aan de gezondheid. Het lichaam heeft het vet dus niet nodig. Transvetten hebben een slechte invloed op het cholesterol, wat de kans op hartfalen vergroot. In de Verenigde Staten  is dit de belangrijkste doodsoorzaak.

De vetten komen van nature in kleine hoeveelheden voor in vlees en zuivel. Maar voornamelijk worden ze toegevoegd in voorverpakt voedsel als koek, gebak en snacks. De vetten hebben als voordeel dat ze de structuur en de houdbaarheid van voedsel verbeteren. Voor de  smaak zou het geen verschil moeten maken.

 

Nederland

Nederland richt zich ook al geruime  tijd op het verlagen van transvetten in producten. Hierdoor is de gemiddelde inname van transvet gedaald van 4,3 gram naar 2 tot 3 gram per persoon. Nu zit Nederland op de grens van de hoeveelheid die door de Gezondheidsraad aanvaardbaar is.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Unilever wil toegevoegde waarde margarines

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...