Verhoogd risico diabetes bij geboorte te klein kind

attachment-Manon-Ernst

Kinderen die te klein of met een te laag gewicht zijn geboren, hebben een verhoogd risico om obesitas te ontwikkelen op de leeftijd van vijf à zes jaar. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Manon Ernst, dermatoloog in opleiding van het Maastricht UMC+.

Ernst ontwikkelde, op basis van data over lengte en gewicht in een gezonde populatie, een model om op vroege leeftijd het risico op overgewicht in te schatten. Wanneer blijkt dat een kind risico heeft op overgewicht kunnen volgens de haar interventies worden ingezet.

 

Nauwkeurig model

Het model dat Ernst ontwikkelde maakt een inschatting van het groeipatroon van kinderen en is daarin, naar eigen zeggen, nauwkeuriger dan de reeds bestaande modellen. Indien het daadwerkelijke  groeipatroon van een kind niet past in het verwachte groeipatroon, zijn interventies nodig om eventueel overgewicht op latere leeftijd te voorkomen.

 

Verandering van metabolisme

Volgens Ernst zijn te kleine kinderen of kinderen met een te laag geboortegewicht in de baarmoeder blootgesteld aan suboptimale omstandigheden, zoals minder voeding. De gedachte is dat daardoor hun metabolisme verandert, het past zich aan de omstandigheden van ondervoeding aan. Later kan dit leiden tot obesitas en het metabool syndroom, voorloper van onder meer diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Bron: Manon Ernst promoveerde op 15 april 2015 aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Haar proefschrift heet: Pevention of Obesity in Childhood.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nederlandse moeders geven langer borstvoeding dan vijf jaar geleden

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

Overgewicht, ernstig overgewicht (obesitas) en diabetes komen meer voor onder volwassenen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens dan bij volwassenen met een hoger inkomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses met cijfers uit de Gezondheidsenquête.

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Zoveel mogelijk Nederlanders laten genieten van sporten en bewegen, daar draait de NOC*NSF Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dit aantal stijgt hard. 2diabeat wil de opmars van diabetes type 2 stoppen door een gezonde leefstijl te promoten. Sporten en bewegen maken daar...