Verhoogd risico diabetes bij geboorte te klein kind

attachment-Manon-Ernst

Kinderen die te klein of met een te laag gewicht zijn geboren, hebben een verhoogd risico om obesitas te ontwikkelen op de leeftijd van vijf à zes jaar. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Manon Ernst, dermatoloog in opleiding van het Maastricht UMC+.

Ernst ontwikkelde, op basis van data over lengte en gewicht in een gezonde populatie, een model om op vroege leeftijd het risico op overgewicht in te schatten. Wanneer blijkt dat een kind risico heeft op overgewicht kunnen volgens de haar interventies worden ingezet.

 

Nauwkeurig model

Het model dat Ernst ontwikkelde maakt een inschatting van het groeipatroon van kinderen en is daarin, naar eigen zeggen, nauwkeuriger dan de reeds bestaande modellen. Indien het daadwerkelijke  groeipatroon van een kind niet past in het verwachte groeipatroon, zijn interventies nodig om eventueel overgewicht op latere leeftijd te voorkomen.

 

Verandering van metabolisme

Volgens Ernst zijn te kleine kinderen of kinderen met een te laag geboortegewicht in de baarmoeder blootgesteld aan suboptimale omstandigheden, zoals minder voeding. De gedachte is dat daardoor hun metabolisme verandert, het past zich aan de omstandigheden van ondervoeding aan. Later kan dit leiden tot obesitas en het metabool syndroom, voorloper van onder meer diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Bron: Manon Ernst promoveerde op 15 april 2015 aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Haar proefschrift heet: Pevention of Obesity in Childhood.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nederlandse moeders geven langer borstvoeding dan vijf jaar geleden

 

Lees ook
Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Het Voedingscentrum vat de voedingsaanbevelingen voor zwangere mensen van de Gezondheidsraad nog eens samen en geeft daarbij voorbeelden hoe je de adviezen in de praktijk kunt brengen met online tools, supplementen en vermijding van bepaalde stoffen. Voeding Nu dook daarbij nog eens de rapporten in voor verduidelijking en aanvulling.

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Mogelijk verband tussen hoge bloedsuiker en depressie

Verhoogde bloedsuikerwaarden en schade aan de haarvaten in het brein spelen mogelijk een rol bij de ontwikkeling van depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Anouk Geraets die op 2 juli promoveerde aan de Universiteit van Maastricht.