Verhoogde BMI vergroot risico op complicaties bij diabetes

attachment-weegschaal2

Een hogere BMI kan leiden tot een verhoogd risico op complicaties bij diabetes mellitus. Dit blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Southern Medical Journal.

De data die gebruikt zijn voor dit onderzoek waren afkomstig uit de Medicare Current Beneficiary Survey (MCBS) van 1991-2010. Onderzoekers pasten het zogeheten Cox model toe om de relatie tussen een verhoogde BMI te beoordelen vanaf het eerste MCBS-interview en de tijd tot de diagnose diabetes mellitus, complicaties en insuline afhankelijkheid. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 145.000 65-plussers, die daarvoor niet gediagnostiseerd waren met diabetes mellitus en niet ingeschreven waren bij Medicare Advantage. 

Verhoogd BMI

De deelnemers met diabetes mellitus en een verhoogd BMI (25-30) hadden een groter risico op het krijgen van complicaties.

Bij vrouwen werd overgewicht significant gerelateerd aan een hoger risico op het krijgen van cardiovasculaire, cerebrovasculaire en niercomplicaties. Daarentegen bleek overgewicht bij mannen niet significant geassocieerd te zijn met een hoger risico op diabetes- complicaties.

 

Complicaties

De associatie tussen zowel overgewicht en het risico op complicaties was voor mannen en vrouwen sterker bij een verdere stijging van de BMI (>30).

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nieuwe NDF voedingsrichtlijn diabetes

Lees ook
Booster: nieuwe prijs voor initiatieven om obesitas te verminderen

Booster: nieuwe prijs voor initiatieven om obesitas te verminderen

Food Innovation Hub lanceert Booster, een wedstrijd voor initiatieven om obesitas te verminderen. Er wordt drie keer 30.000 euro weggegeven. Kandidaten kunnen zich tot 1 oktober 2021 aanmelden.

Luistertip: podcastserie Maintenance Phase over BMI en de obesitasepidemie

Luistertip: podcastserie Maintenance Phase over BMI en de obesitasepidemie

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we twee podcastafleveringen van Maintenance Phase getiteld The Body Mass Index en The Obesity Pandemic.

Leestip: dubbelinterview uit NRC: ‘Ik ben aan niemand verplicht om dun te zijn. Zelfs niet om gezond te zijn’

Leestip: dubbelinterview uit NRC: ‘Ik ben aan niemand verplicht om dun te zijn. Zelfs niet om gezond te zijn’

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we een dubbelinterview uit NRC, waarin wetenschapsjournalist Asha ten Broeke en cardioloog Janneke Wittekoek discussiëren over dik zijn, preventie, discriminatie en oplossingen.