Verhoogde consumptie van suiker en cafeïne bij gebruik van elektronische apparaten

Er is een relatie tussen de consumptie van suiker- en cafeïne-houdende dranken en het gebruik van elektronische apparaten. Dit is in een driejarig onderzoek van de universiteit van California aangetoond.

Het onderzoek is uitgevoerd in Amerika onder 32.418 jongeren van 13 en 15 jaar. De wetenschappers bekeken de relatie tussen de consumptie van fris- en energydrank en het gebruik van elektronische apparaten. Dit onderzoek werd uitgevoerd tussen 2013 en 2016.

Klachten als gevolg

De onderzoeker, Katherine Morrison, zegt dat suiker- en kunstmatig-gezoete dranken in verband staan met obesitas, diabetes, tandbeschadiging en slechte slaap. Cafeïne, zoals aanwezig in energydrank, is geassocieerd met hoofdpijn, hoge bloeddruk, misselijkheid, braken, diarree, pijn op de borst en ook slechte slaap. 

Trend

Uit de analyse blijkt dat de jongeren tussen 2013 en 2016 elk jaar minder fris- en energydrank consumeerden. Het gebruik van elektronische apparaten bleef in deze periode stabiel.

Boven de aanbeveling

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat meer dan 27 procent van de tieners meer suiker consumeert dan de aanbeveling is. 21 procent van de tieners consumeert meer cafeïne dan de aanbeveling is. Hierbij gaat het om suiker en cafeïne uit frisdrank en energydrank. Ook blijkt dat mannen meer frisdrank en energydrank nuttigen dan vrouwen en 13-jarigen meer van deze dranken drinken dan 15-jarigen.

TV en cafeïne

Een extra uur per dag voor de TV stond gelijk aan een verhoogde inname van 6,92 gram suiker. De kans op het overschrijden van de WHO-aanbevelingen voor suiker is 32 procent groter. Voor cafeïne was deze kans 28 procent groter.  

Elk uur per dag dat er via de telefoon wordt gesproken geeft een verhoogd risico van 14 procent voor het overschrijden van de aanbevelingen voor suiker en 18 procent voor cafeïne.

Het wekelijks spelen van videospelletjes is echter alleen gelinkt aan cafeïne-consumptie.

Computergebruik voor school is geassocieerd met een lagere waarschijnlijkheid voor het overschrijden van de suikerinname.

Verhoogde inname

Het gebruik van elektronische apparaten, met name de tv, is geassocieerd met een verhoogde inname van suiker en cafeïne afkomstig van dranken bij jongeren. Dit concludeert Morrison, ondanks er een dalende trend was voor de consumptie van fris- en energydrank.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Aan tafel! Zonder strijd en stress

Aan tafel! Zonder strijd en stress

Baby’s worden geboren als intuïtieve eters, maar al snel daarna nemen regels, verwachtingen en waardeoordelen rondom voeding het over in een gezin. Stress en strijd aan tafel zijn soms het gevolg. Intuïtief eten kan helpen.

Op weg naar advies voor prematuren

Op weg naar advies voor prematuren

In achttien Nederlandse ziekenhuizen loopt een onderzoek naar vast voedsel bij baby’s om overgewicht in een later leven te voorkomen. Karin Vissers, kinderarts in opleiding, hoopt op deze SPOON-studie te promoveren.

Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt

Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt

In 2018 voerde het Verenigd Koninkrijk een suikertaks op frisdrank in. En deze werkt. Die conclusie trekt onderzoekster Nina Rogers van de Universiteit van Cambridge. Zo stoppen frisdrankproducenten minder suiker in hun product, vertelt ze aan Scientas.nl.