Verhoogde kans op obesitas bij langdurige flesvoeding

attachment-child-with-milk-bottle-other

Kinderen die langdurig met de fles worden gevoed hebben op latere leeftijd meer kans op overgewicht. Er is al resultaat gemeten bij kinderen die na hun eerste jaar nog uit de fles drinken. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in the Journal of Pediatrics.

Van de 7.000 kinderen die de wetenschappers onderzochten bleek een deel op tweejarige leeftijd nog aan de fles te zitten. Flesvoeding is bij deze kinderen de belangrijkste bron van voedingsstoffen.

 

Obesitas

Een derde van de kinderen die na twee jaar nog de fles kreeg, had een verhoogde kans op obesitas rond hun zesde jaar’, aldus onderzoeker dr. Robert Whitaker. De conclusie veranderde niet toen ook andere factoren die tot overgewicht kunnen leiden werden meegenomen in het onderzoek.

 

Teveel calorieën

De onderzoekers verklaren dat kinderen die langdurig uit de fles drinken ook te lang worden gestimuleerd om veel calorieën te gebruiken. ‘Een meisje van twee jaar oud met een gemiddeld gewicht en een gemiddelde lengte die een fles melk krijgt voordat ze gaat slapen, krijgt dan al ongeveer 12% van haar dagelijkse behoefte aan calorieën’, legt onderzoeker Rachel Gooze uit.  

 

Nieuws voor diëtisten

Homepage Journal of Pediatrics

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...