Verschillen in gezondheid bij plantaardige kazen

kaasennoten_Pexels_PolinaTankilevitch

Beeld: Polina Tankilevitch via Pexels

Plantaardige alternatieven voor kaas verschillen onderling in gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De varianten op basis van noten zijn gezonder dan de producten met kokosolie.

De Consumentenbond beoordeelde de gezondheid van 39 plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread. De testoordelen, gebaseerd op de hoeveelheid verzadigd vet, zout en eiwit, liepen uiteen van een 2,2 tot een 7,3. Bovenaan eindigden Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel, voornamelijk gemaakt van noten. Onderaan eindigden Willicroft This is not greek white, Violife Prosociano wedge en Verdino White block greek-style, een alternatief voor feta. Deze plantaardige alternatieven voor kaas bestaan voornamelijk uit kokosolie.

Hoe gezond een plantaardig alternatief voor kaas is, hangt af van de ingrediënten. Volgens het onderzoek zijn plantaardige kazen gemaakt van noten qua samenstelling het gezondst. Noten bevatten van nature onverzadigde vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Is de plantaardige kaas gemaakt van kokosolie, dan bevat deze veel verzadigde vetten. Van dierlijke verzadigde vetten is bekend dat het slecht is voor je hart en bloedvaten. Hoe dat met de verzadigde vetten uit kokosolie zit, is nog niet helemaal duidelijk. De Consumentenbond raadt aan om niet te veel van deze kazen te eten.

Een uitgebreid verslag van het onderzoek lees je via consumentenbond.nl

Lees ook
Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Er is veel aandacht in de media voor intermitterend vasten, maar we weten nog bijna niets over de lange termijneffecten en de haalbaarheid, zegt onderzoeker en diëtist Kirsten Berk van het Erasmus MC. Daarom is de onderzoeksgroep van de afdeling Diëtetiek dit jaar gestart met een grootschalig onderzoek naar de effecten van het dieet.

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de supermarkt lopen flink uiteen, schrijft de Consumentenbond. Uit een steekproef blijkt dat het vetpercentage tussen 7,9% tot 15% kan liggen. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees.