Verschillen in zomer- en winterkoemelk

attachment-zomer-en-winterkoe-foto-keith-weller

Er lijken veel associaties te zijn tussen de erfelijke aanleg van de koe en de vetzuursamenstelling van zowel winter- als zomerkoemelk.  Promovenda Aniek Bouwman van de Wageningen Universiteit deed onderzoek naar genoomregio’s die betrokken zijn bij de vetzuursamenstelling van zomer- en wintermelk.

In een vergelijkbare studie in Nederlandse melkmonster die ’s zomers waren verzameld van dezelfde koeien bleek ook dat er verschillen zijn in zomer- en wintermelk. In de zomer lopen koeien overdag buiten, waarbij ze grazen. Door de verschillende omgevingsfactoren in de zomer en de winter blijkt de vetzuursamenstelling van het melkvet te variëren.

 

Dezelfde genen

Bouwman concludeerde dat bij de erfelijke aanleg voor de vetzuurgehalten van melkvet in de winter en in de zomer dezelfde genen betrokken zijn. Het blijkt dat de zomermelk meer onverzadigde vetzuren bevat en minder verzadigde vetzuren dan de wintermelk. De fenotypische correlaties tussen vetzuurgehalten in zomer- en wintermelk waren laag in vergelijking met de genetische correlaties.

 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...