Verspreide eiwitinname gedurende de dag blijkt gunstig voor senioren

Het lijkt erop dat het evenwichtig innemen van eiwitten gedurende de dag samenhangt met een groter gehalte aan spiermassa en spierkracht bij ouderen. Spierafname is een onvermijdelijk gevolg van veroudering, die kan leiden tot zwakte of mobiliteitsproblemen. Voldoende eiwitconsumptie kan een manier zijn om dit tegen te gaan.

Een onderzoeksteam van het Research Institute van het McGill University Health Center onderzocht de eiwitconsumptie van mensen tussen de 67 en 84 jaar. Hiervoor werd een database van de cohortstudie NuAge (Nutrition as Determinant of Succesful Aging) gebruikt, waarin voor een periode van drie jaar, zeer gedetailleerde gegevens zijn verzameld over de voedselconsumptie onder een grote groep ouderen uit Quebec (827 mannen en 914 vrouwen).

Meer spierkracht

Onderzoekers constateren dat deelnemers van beide geslachten, die de eiwitconsumptie evenwichtig verdeelden over de dag, aanzienlijk meer spierkracht hadden dan degenen die meer eiwitten tijdens de avondmaaltijd en minder eiwitten bij het ontbijt consumeerden. 'Veel senioren, vooral in Noord-Amerika, consumeren de meerderheid van hun dagelijkse eiwitten bij de lunch en het diner. De verspreiding van eiwit gedurende de dag wordt niet geassocieerd met een verminderde mobiliteit', zegt dr. Samaneh Farsijani, onderzoeker aan het Research Institute van het McGill University Health Center.

Aminozuren

Alle lichaamsweefsels, inclusief spieren, zijn samengesteld uit eiwitten, die bestaan uit aminozuren. Als de eiwitinname afneemt, wordt de synthese niet correct uitgevoerd en dit leidt tot verlies van spiermassa. Volgens dr. Stéphanie Chavalier, hoofdonderzoeker aan het Research Institute van het McGill University Health Center, laat de studie zien dat oudere mensen meer eiwitten per maaltijd zouden moeten consumeren voor een goede eiwitsynthese.

Eiwitbronnen

'Een van de essentiële aminozuren is leucine, uniek in zijn vermogen om eiwitsynthese te stimuleren’, voegt Chavalier toe. ‘Het heeft een veel groter effect op eiwitsynthese dan enig ander aminozuur. Het zou interessant zijn om in toekomstige studies onze observaties te verdiepen door eiwitbronnen en hun aminozuursamenstelling nader te bekijken'.

Lees ook
Eiwitnorm ouderen

Eiwitnorm ouderen

Uit Voeding Nu 3: De Gezondheidsraad [1] is in maart 2021 uitgekomen met nieuwe voedingsnormen voor eiwit. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van 0,8 g/kg lichaamsgewicht naar 0,83 g/kg lichaamsgewicht. Hiermee is de aanbevolen hoeveelheid gelijkgetrokken met de aanbevolen hoeveelheid die EFSA [2] hanteert. Voor ouderen zijn er...

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Van langer leven naar zo lang mogelijk gezond leven

Wereldwijd worden mensen steeds ouder. De mate waarin individu en samenleving kunnen profiteren van deze extra jaren hangt sterk af van één sleutelfactor: gezondheid. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we wereldwijd gezond ouder worden en voedingsgerelateerde, niet-overdraagbare ziekten worden voorkomen? Een gepersonaliseerde levensloopbenadering als...

Fit een operatie in

Fit een operatie in

Een operatie en de ziekenhuisopname eromheen zorgen onder meer voor verlies in spiermassa en spierkracht. Ouderen zijn ook in dit opzicht extra kwetsbaar. Kunnen we patiënten beter voorbereiden op de operatie met training en voeding? Bij electieve operaties kan dat. Omdat deze ingepland kunnen worden, is er ruimte om de patiënt een programma aan te...