‘Verwesterd eetpatroon van Chinese bevolking vergroot kans op metabool syndroom’

attachment-traditioneel-chinees-eten_cropped-29-446-332-10-9

Chinese inwoners met een zittend beroep en een voedingspatroon rijk aan vetten en laag in koolhydraten hebben volgens onderzoeker Yuna He van de Wageningen University een drie keer zo grote kans op het metabool syndroom in vergelijking tot Chinese inwoners die het traditionele voedingspatroon, rijk aan koolhydraten en laag in vetten, aanhouden.

Het eetpatroon van Chinese inwoners is afgelopen jaren steeds meer verwesterd, zo komt naar voren in het promotie onderzoek van He. Van traditionele eetgewoonten met veel groenten en granen, is een eetpatroon ontstaan waarbij vlees en vetten centraal staan. Uit onderzoeksgegevens blijkt dat de dagelijkse consumptie van vlees en eetbare olie onder de Chinese bevolking sinds 2002 met respectievelijk 27 procent en 16 procent is toegenomen ten opzichte van 1992. De consumptie van granen en groenten daalde daarentegen met 20% ten opzichte van 1992. Door deze verwestering in het  eetpatroon ontstaat er naast een vergrote kans op het metabool syndroom ook een hogere prevalentie aan diabetespatiënten. Verder blijkt uit de resultaten dat blootstelling van ongeboren kinderen  aan strenge hongersnood een verhoogd risico geeft op te hoge bloedsuikerspiegels als volwassene.

Onderzoek

Voor de studie gebruikte He gegevens over de voeding van meer dan 20.000 deelnemers uit de CNNHS studie ( Chinese National Nutrition And Health Survey). Het gaat om een landelijk representatief onderzoek uitgevoerd om de voedingsstatus en de prevalentie van chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten en daarbij behorende risicofactoren te beschrijven. Deelnemers van de studie waren tussen de 45 en 69 jaar oud, en voedingspatronen werden geanalyseerd door middel van factoranalyse van 28 voedingsmiddelen na het invullen van vragenlijsten. Voedingsmiddelen werden verdeeld in 4 voedingspatronen, het Green Water, Yellow Earth, New Affluence of Western Adopter voedingspatroon.

 

Voedingspatroon

Kenmerken

Green water

Traditionele Chinese eetpatroon met veel rijst, groenten, en lage inname van dierlijk voedsel.

Yellow Earth

Lagere consumptie van vlees en zuivel. Deze groep mensen kent het grootste verschil in arm en rijk en is een kwetsbare bevolkingsgroep.

New Affluence / Western adopter

Zowel deze groep mensen als die van het western adopter dieet hebben gebroken met het Chinese eetpatroon en eten vetrijk voedsel dat rijk is aan koolhydraten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Slechte voeding voor zwangerschap geeft vergrote kans op vroeggeboorte

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...