‘Vierdaagsewandelaars gezonder dan de gemiddelde Nederlander’

Marathon

De 99ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse is afgelopen week voltooid. Uit het Vierdaagse onderzoek, uitgevoerd door het Radboudumc en Eat2Move blijkt dat Vierdaagselopers gezonder eten dan de gemiddelde Nederlander.

Aan het onderzoek deden 1.100 Vierdaagselopers mee, die voor de tocht één keer bloed afgaven en een voedingsvragenlijst invulden. Ook zijn er honderd van de deelnemers intensiever onderzocht, zoals op gewicht, vochtgehalte en lichamelijke conditie.

 

Onderzoeksgroepen

Vijftig participanten (van de honderd) die uitvoeriger werden onderzocht zijn ongetraind aan de tocht begonnen. Dat wil zeggen maximaal een training van vijftig kilometer. De andere groep van de vijftig heeft meer geoefend: meer dan 750 kilometer. Per groep is de helft man en de helft vrouw. 

 

Meer groenten en fruit

Uit de voedingsvragenlijsten blijkt dat de Vierdaagsewandelaars meer fruit en groenten eten dan de doorsnee Nederlander die niet deelneemt. De gemiddelde Nederlander zou net één stuk fruit per dag eten, aldus de onderzoekers. De wandelaars eten gemiddeld 1,85 stuks fruit per dag. Ook eten de wandelaars meer groenten dan de gemiddelde Nederlander. Zo zouden de Vierdaagsewandelaars 170 gram groenten eten en de gemiddelde Nederlander 120 gram.

 

Getraind en ongetraind

Zowel bij de getrainde als ongetrainde wandelaars zijn geen uitvallers gevonden. Dit zou mogelijk te danken zijn aan de weersomstandigheden, volgens de onderzoekers. Ongetrainde wandelaars gaven wel aan meer last te hebben van spierpijn en blaren dan de deelnemers die hadden getraind.

 

Vrouwen scoren beter dan mannen

Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen iets betere hemoglobinewaarden hebben dan mannen. Ook scoren vrouwen beter op vitamine B12 en foliumzuur dan de mannelijke wandelaars. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van het zuurstof door ons bloed, een tekort leidt tot bloedarmoede.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

RIVM brengt risico voor hyperkaliëmie in kaart

Lees ook
Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Er bestaan nog veel misvattingen over plantaardig eten, concludeert Upfield na een studie onder ruim duizend Nederlanders. Het gebrek aan kennis kan leiden tot productkeuzes die milieubelastender en minder gezond zijn dan de consument eigenlijk voor ogen heeft.

Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen

Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen

Net als in 2020, hebben we ook in de eerste helft van 2021 massaal eten besteld, blijkt uit een rapport van ABN AMRO. Gezonder worden de maaltijden overigens niet. Daarnaast noemt de bank nadelige gevolgen voor de maaltijdbezorgers.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”