‘Visolie verbetert de kwaliteit van leven bij kankerpatiënten’

attachment-visolie-en-kanker

De suppletie van visolie tijdens chemoradiotherapie kan de voedingstoestand en de kwaliteit van leven verbeteren, tenminste bij patiënten met stadium III niet-kleincellige longkanker. Dit concludeerde Barbara van der Meij in haar proefschrift ‘The impact of fish oil on clinical parameters and quality of life in patients with cancer’. Ook constateerde Van der Meij dat de onderzochte patiënten beter in staat waren tot algemene levensverrichtingen en hun lichaamsbeweging verbeterden na het toedienen van visolie.

Gewichtsverlies, (pre)cachexie en verlies van spiermassa blijken regelmatig voor te komen bij patiënten met stadium III niet-kleincellige longkanker en patiënten met Graft-versus-Host ziekte. De complicaties ervan zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven en een kortere levensduur.

Steeds meer patiënten met voedingsproblemen

Chemoradiotherapie en allogene stamceltransplantaties bij patiënten met respectievelijk longkanker en hemo-oncologische aandoeningen wordt steeds meer toegepast. Hierdoor krijgen steeds meer patiënten te kampen met voedingsproblemen, ernstige complicaties en de Graft-versus-Host ziekte.

Toepasbare uitkomsten

Voor de verbetering van de conditie en kwaliteit van leven rondom chemoradiotherapie en allogene stamceltransplantaties zijn de uitkomsten van dit proefschrift toepasbaar.

Proefschrift: The impact of fish oil on parameters and quality of life in patients with cancer, B.S. van der Meij, Vrije Universiteit, 2013

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Visolie helpt genezing decubitus

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...