‘Visolie verbetert de kwaliteit van leven bij kankerpatiënten’

attachment-visolie-en-kanker

De suppletie van visolie tijdens chemoradiotherapie kan de voedingstoestand en de kwaliteit van leven verbeteren, tenminste bij patiënten met stadium III niet-kleincellige longkanker. Dit concludeerde Barbara van der Meij in haar proefschrift ‘The impact of fish oil on clinical parameters and quality of life in patients with cancer’. Ook constateerde Van der Meij dat de onderzochte patiënten beter in staat waren tot algemene levensverrichtingen en hun lichaamsbeweging verbeterden na het toedienen van visolie.

Gewichtsverlies, (pre)cachexie en verlies van spiermassa blijken regelmatig voor te komen bij patiënten met stadium III niet-kleincellige longkanker en patiënten met Graft-versus-Host ziekte. De complicaties ervan zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven en een kortere levensduur.

Steeds meer patiënten met voedingsproblemen

Chemoradiotherapie en allogene stamceltransplantaties bij patiënten met respectievelijk longkanker en hemo-oncologische aandoeningen wordt steeds meer toegepast. Hierdoor krijgen steeds meer patiënten te kampen met voedingsproblemen, ernstige complicaties en de Graft-versus-Host ziekte.

Toepasbare uitkomsten

Voor de verbetering van de conditie en kwaliteit van leven rondom chemoradiotherapie en allogene stamceltransplantaties zijn de uitkomsten van dit proefschrift toepasbaar.

Proefschrift: The impact of fish oil on parameters and quality of life in patients with cancer, B.S. van der Meij, Vrije Universiteit, 2013

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Visolie helpt genezing decubitus

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...