Visvetzuur DHA speelt belangrijke rol bij Parkinson en Alzheimer

Gourmet grilled salmon cutlets

Begrijpen hoe essentiële vetzuren werken kan helpen bij de effectieve behandeling van aandoeningen als een beroerte, de ziekte van Alzheimer of Parkinson en leeftijdsgerelateerde oog- en zenuwaandoeningen. Dit blijkt uit een review van onderzoekers aan de LSU Health New Orleans School of Medicine in New Orleans, Louisiana.

Docosahexaeen-zuur (DHA), een essentieel omega-3-vetzuur, produceert de signaalstoffen eicosanoïden als reactie op disbalans van de homeostase in de lichaamscellen. Deze disbalans kan bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door letsel of ziekte. Neuroprotectine (NDP1) is een signaalstof, ontdekt op het onderzoekslab van Bazan, die neuronen beschermt en de werking van genen in in de ogen en hersenen regelt.

Voldoende visvetzuren in vroeg stadium

Voor een effectieve behandeling blijkt het belangrijk dat behandeling met DHA in het eerste stadium van de ziekte plaatsvindt. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week een portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm.  Dit onderzoek toont de effecten van het essentiële vetzuur DHA en de afgeleide signaalstof NPD1 op het gebied van de werking van genen. Het onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Biological Chemistry.

Verlaagd DHA-gehalte

Uit onderzoek blijkt dat de symptomen in het voorstadium van de ziekte van Alzheimer - zenuwontsteking, schade aan onderdelen van een zenuwcel en problemen met communicatie tussen hersencellen - voorkwamen bij mensen die in de hersenen een verlaagd DHA-gehalte hadden.

Functies van NPD1

NPD1 heeft twee beschermende fysiologische functies. Ten eerste moduleert de stof het ontstekingsmechanisme. Bovendien draagt het bij aan de overleving van de cel. De functies samen dragen bij aan homeostase binnen de bewuste cel.

Minder schade na beroerte

De onderzoekers zoomden in op de situatie van een beroerte. Hierbij toonden zij aan dat signaalstof NPD1 de omvang van de schade van een beroerte terugbrengt en tijdelijk het weefsel van de rim (de rand van zenuwvezeltjes) beschermt, op de plek waar de bloedklont de beroerte veroorzaakt.

Opslag DHA in het netvlies

Uit onderzoek blijkt ook dat het essentieel vetzuur DHA opgeslagen in de lever in het lichaam wordt vastgehouden en in lichtgevoelige cellen in het netvlies worden samengebracht. Wanneer de lichtgevoelige cellen DHA echter niet meer goed kunnen opnemen, ontstaat achteruitgang van het netvlies. Wanneer het gen dat de opname van de stof reguleert inactief raakt, sterven de lichtgevoelige cellen af.

Voorkomen van celafbraak

Cellen gaan dood door verschillende mechanismes. Celafbraak is onomkeerbaar na een bepaald punt: the point of no return. De onderzoekers hebben gevonden dat NPD1 voorkomt dat cellen dit punt passeren en afbreken via één van de vele processen zoals apoptose, necrose, necroptose, pyroptose en pyronecrose. De complexiteit van de functies in de hersenen is nog lang niet ontrafeld, geeft onderzoeker Bazan aan. Hij hoopt dat de bevindingen in zijn onderzoek bijdragen aan de controle van de beginstadia van niet aangeboren hersenletsel en gerelateerde aandoeningen.

Lees ook
Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij  gewichtsbeheersing

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij gewichtsbeheersing

De hoeveelheid vet per vetcel neemt toe bij gewichtsstijging en af bij gewichtsdaling. Of de vetcel zich, na afvallen weer snel hervult verschilt van persoon tot persoon. Hoe is dit via de voeding te beïnvloeden? Prof. dr. Marleen van Baak, emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas aan de Universiteit Maastricht licht het toe.

James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

Onderzoekers Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers hebben op 22 juni een James Lind Prijs in ontvangst mogen nemen, voor respectievelijk beste toepassing en beste onderzoek.

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezonheidsraad vandaag presenteert.