Vitamine C beperkt mogelijk schade na hartstilstand

attachment-Infuus

Ongeveer de helft van het aantal mensen met een hartstilstand overlijdt later alsnog in het ziekenhuis. Dit aantal ligt veel te hoog, vinden de onderzoekers van de Intensive Care aan het VUmc. Ze vermoeden dat vitamine C na een hartstilstand orgaanschade, de behandelduur en sterfte, aanzienlijk kan verminderen. Het gaat daarbij om het zeer snel toedienen van een hoge dosis aan de patiënt, direct na een hartaanval. In zes ziekenhuizen wordt gezocht naar de optimale dosis.

Tijdens een hartstilstand krijgen de hersenen en overige organen tijdelijk geen zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt schade. Een geslaagde reanimatie brengt de bloedsomloop weer op gang, maar zorgt tegelijkertijd ook voor de vorming van zuurstofradicalen. Zuurstofradicalen zijn reactieve deeltjes die eiwitten, vetten en erfelijk materiaal uit lichaamscellen kunnen beschadigen.

Antioxidantwerking

Vitamine C vermindert de productie van zuurstofradicalen, deze zogenoemde antioxidantwerking kan de schade beperken’, zegt professor dr. Heleen Oudemans, bedenker van het project. Als vitamine C in een hoge dosis en direct via het infuus in de bloedbaan wordt toegediend, kunnen de antioxidante effecten enorm zijn.

Vitamine C

De gunstige effecten van een vitamine C-behandeling zijn aangetoond in dierproefexperimenten, maar tot op heden nog niet onderzocht bij mensen. Een recente studie van het VUmc toont wel aan dat drie dagen na een reanimatie bijna 60 procent van de deelnemende patiënten een te lage vitamine C spiegel had. Bescherming tegen schade door zuurstofradicalen is hierdoor aanzienlijk verminderd.

Optimale dosis

In samenwerking met zes andere ziekenhuizen wordt nu onderzoek gedaan naar de optimale dosis vitamine C. Hierbij wordt gekeken naar de schade aan het hart, spierzwakte, de nierfunctie en overleving. Ook wordt daarbij gekeken naar hoe de patiënt functioneert na een hartstilstand.

Aantrekkelijk middel

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een hoge dosis vitamine C veilig is en geen risico vormt voor de patiënt. Om de prognose van de overlevende patiënten na een hartstilstand te verbeteren, lijkt vitamine C een aantrekkelijk middel.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

De stembus voor de James Lind Prijs 2021 is open

De stembus voor de James Lind Prijs 2021 is open

Branchevereniging NPN maakt de genomineerden bekend voor de James Lind Prijs 2021. De drie onderzoeken en drie toepassingen waar je vanaf vandaag op kunt stemmen maken kans op een prijs van €10.000.

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Geen extra behoefte aan B-vitaminen

Uit Voeding Nu 3: Hoewel vaak wordt gedacht dat de behoefte aan B-vitaminen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, verhoogd is bij een fysiek actieve leefstijl, laat onderzoek onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hiervoor geen aanwijzing zien.