Vitamine D-suppletie effectief tegen botbreuken

attachment-elderly-3-d4kd

Vanwege nieuwe ontwikkelingen en vernieuwende onderzoeksresultaten is de richtlijn Osteoporose en Fractuurpreventie herzien. Het is verkrijgbaar bij het Centraal BegeleidingsOrgaan (CBO).

Calcium en vitamine D vormen een belangrijk onderdeel in het voorkomen van botontkalking en botbreuken. De richtlijn vermeldt dat een goede vitamine D-voorziening ook kan leiden tot een lager risico op aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes type 1 en 2 en sommige vormen van kanker.

 

Meer blootstelling

De richtlijn komt terug op het eerdere advies dat alleen het hoofd en de handen genoeg waren om voldoende vitamine D op te nemen uit zonlicht. Nu luidt het advies om grotere delen van het lichaam zoals armen en benen bloot te stellen aan zonlicht. Dat leidt tot een grotere productie van vitamine D in het lichaam.

 

Uit recente studies is gebleken dat het effect van calciumsuppletie de kans op botbreuken vermindert, maar dat het effect groter is als ook vitamine D wordt gegeven. Ook vermindert calcium alleen in combinatie met vitamine D het optreden van heupfracturen.

 

Aanbevelingen

Voor bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen en patiënten met osteoporose wordt aanbevolen een vitamine D- supplement van 800 IE (20 mcg) te gebruiken.

 

De richtlijn beveelt patiënten met osteoporose aan een calciumsupplement van 500 of 1000 mg per dag te gebruiken wanneer de inname van calcium uit voeding lager is dan 1000-1200 mg per dag.

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...