Vitamine D tegen corona?

attachment-Zonlicht-vitamine-d

Het nemen van extra vitamines of mineralen helpt niet om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Is vitamine D hierop een uitzondering?

Een gebalanceerde voeding met voldoende vitamines en mineralen helpt een goed functioneren van het immuunsysteem, maar geen enkel dieet of supplement kan het een zodanige boost geven dat je een bepaalde infectie voorkomt, zoals corona. Toch verschijnen de laatste weken steeds meer publicaties die ingaan op het effect van vitamine D en corona.

Van een aantal vitamines en mineralen is bewezen dat ze gelinkt zijn aan het goed functioneren van het immuunsysteem zoals de vitamines A, B6, B12, C en D en de mineralen koper, ijzer, selenium en zink. Ze zijn in voldoende mate binnen te krijgen via een gevarieerde voeding. Uitgezonderd specifieke (kwetsbare) groepen, wordt het gebruik van supplementen dan ook niet in de eerste plaats aangeraden voor voedingsvoorlichters.

Vitamine D uitzondering?

Zou vitamine D een uitzondering kunnen zijn? Het wordt niet alleen met de voeding ingenomen, maar ook aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. In de huid van ouderen of mensen met een donker getinte huid is de omzetting minder efficiënt. En wie weinig buitenkomt en weinig zon op de huid laat schijnen, bijvoorbeeld door de lockdown, zou ook minder zelf kunnen aanmaken. Wereldwijd zijn veel mensen vitamine D-deficiënt of hebben een suboptimale D-status.

Hoewel de inname van extra vitamine D COVID-19 niet zal voorkomen, laten verschillende klinische studies nu zien dat een tekort aan vitamine D geassocieerd is met ernstige complicaties bij patiënten die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, waaronder een grotere sterftekans. Eerder onderzoek, voor de coronapandemie, liet al zien dat vitamine D-deficiëntie een biomarker is voor sepsisrisico. D zou kunnen bijdragen aan het verlagen van de sterftekans door infecties.

Bescherming tegen luchtweginfecties

Een overzichtsstudie heeft laten zien dat vitamine D-supplementen beschermend kunnen werken bij mensen met acute luchtweginfecties, in alle leeftijdsgroepen, met name als eerst sprake was van deficiëntie. Van vitamine D is bekend dat het immuunreactie van witte bloedcellen moduleert waarmee het een overmatige reactie op ontstekingen zou voorkomen. Er vindt dan bijvoorbeeld geen zogenoemde cytokinestorm plaats, een overreactie van het immuunsysteem, die schade kan veroorzaken in de luchtwegen of longen bij mensen met infecties.

Onderzoekers van de universiteit van Michigan suggereren dat een tekort aan vitamine D wellicht bepalend is geweest voor een grotere sterfte onder Afro-Amerikanen. In hun staat was veertig procent van de COVID-19-patiënten Afro-Amerikaan, terwijl ze maar veertien procent van de totale populatie uitmaken. Door raciale ongelijkheid zijn er meerdere gezondheidsverschillen tussen Afro-Amerikanen en de witte bevolking, maar de vitamine D-deficiëntie springt er bij de COVID-19-patiënten uit.

Een statistische analyse door de Northwestern University van data uit ziekenhuizen in China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Iran Zuid-Korea, Spanje, Groot-Brittannië en Zwitserland, laat zien dat in de landen met het hoogste aantal Coronadoden, zoals Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, de laagste vitamine D-statussen werden gemeten in vergelijking met landen waar minder doden vielen.

Meer onderzoek nodig

De Amerikaanse onderzoekers concluderen dat de nieuwe onderzoeksresultaten nog geen vrijwaring zijn voor iedereen is om nu maar aan de vitaminesupplementen te gaan. Meer onderzoek is nodig, vinden ze; vitamine D voorkomt geen infectie, maar het kan zowel de complicaties als de sterftekans reduceren van geïnfecteerden.

In Ierland pleiten de onderzoekers van de zogeheten Irish Longitudinal Study on Ageing (TILDA) juist wel voor de aanpassing van de overheidsadviezen rond vitamine D in hun land. Ze wijzen daarbij naar het groeiende wetenschappelijk bewijs dat laat zien welke rol vitamine D tegen complicaties van COID-19 kan hebben.

Zoals de studie naar COVID-19-patiënten gedaan door de Anglia Ruskin Universiteit. Deze bevestigt een relatie tussen een vitamine D-deficiëntie bij ouderen en de hoogte van het aantal COVID-19-gevallen en daaraan gerelateerde sterfte in twintig Europese landen. En nieuwe studies zijn onderweg. Zo is in Frankrijk een test opgezet waarin wordt nagegaan of een vitamine D-shot bij oudere COVID-19-patiënten, in een vroeg stadium van de infectie, invloed heeft op de sterftekans in vergelijking met een normale dosis vitamine D.

Vitamine D is geen panacee, maar zoals onderzoekers in het European Journal of Clinical Nutrition beschrijven: ‘Aangezien vitamine D zelden bijwerkingen heeft en er een grote veiligheidsmarge is, zou het een belangrijke, goedkope en veilige adjuvant-therapie kunnen zijn bij veel ziekten.’ Als aanvulling op bestaande behandelingen, zou vitamine D dus kunnen werken.

Lees ook
Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.

Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....