Vitamine D ter discussie op symposium

attachment-vitamine-D

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid, daar zijn veel voedingsprofessionals het over eens, maar er is ook nog veel discussie over de precieze werking en effecten ervan. Zo  bleek op  het symposium over vitamine D, dat 27 maart plaatsvond in hotel het Klooster in Amersfoort.

Tijdens deze dag, waarin vitamine D van de wieg tot de oude dag centraal stond, werden verschillende onderzoeken gepresenteerd. Richard Verheesen, reumatoloog in Maxima Medisch Centrum Veldhoven, ging onder meer in op de effecten van vitamine D op het immuunsysteem. Hij benoemde associatiestudies die zich richten op het verband tussen vitamine D en ziekten, waarin het immuunsysteem een betrokken rol lijkt te spelen.

 

Veelbelovende verbanden

Arts-assistent neurologie, Joost Smolders van de Universiteit Maastricht, ging in op de mogelijkheid dat een suppletie van vitamine D aanvallen van MS zou kunnen voorkomen. Tevens blijkt uit experimenteel onderzoek dat vitamine D-suppletie cardiovasculaire mechanismen positief kan beïnvloeden, vertelde Rudolf de Boer, Universitair Hoofddocent Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. ‘Of vitamine D-suppletie effectief is voor de preventie of de behandeling van hart- en vaatziekten is nog niet gebleken’, aldus de Boer.

 

Vitamine D en bot-homeostase

‘Er is wel sterker bewijs voor de relatie tussen vitamine D en het valrisico bij ouderen. Ook het verband tussen vitamine D en rachitis en tussen vitamine D en het voorkomen van fracturen is duidelijk aanwezig. Toch komt vitamine D-deficiëntie veel voor bij ouderen’, aldus Marielle Emmelot-Vonk, klinisch geriater van het UMC Utrecht, tijdens haar presentatie. ‘Daarom adviseert de Gezondheidsraad zeventigplussers dagelijks tabletjes van twintig microgram vitamine D te slikken.’

 

‘100 vitamine D-tabletjes in één keer kan geen kwaad’

Hoewel de Gezondheidsraad richtlijnen over de doseringen van  vitamine D heeft gegeven,  was er tijdens het symposium onder de aanwezigen nog enige discussie over de toxiciteit van vitamine D. Verschillende partijen vinden dat de vitamine D-suppletie wel wat scheutiger zou mogen zijn. In Amerika en Duitsland zijn de richtlijnen hoger dan de Nederlandse aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Dorieke van Balen, ziekenhuisapotheker in Amersfoort, durfde de stelling aan dat  vitamine D niet zo toxisch is. 'Zolang het vitamine D tabletjes van max 800 iE zijn is een heel potje pillen in een keer nog veilig.' 

 

ADH voor vitamine D verlaagd

Tijdens de ‘dinersessie’ volgde er een kleine discussie waarin Frits Muskiet, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, een commentaar op de adviezen van de Gezondheidsraad presenteerde. Muskiet is het er samen met collega Jos Wielders, Klinisch Chemicus en Medisch Manager Meander Medisch Centrum in Amersfoort, niet mee eens dat de Gezondheidsraad voor haar adviezen het effect van vitamine D op het botmetabolisme als uitgangspunt neemt. Ook bekritiseert hij dat de Gezondheidsraad enkel RCT’s gebruikt als criteria voor de voedingsnormen. 'Botmetabolisme is wel de basis maar er is veel meer onderzoek en bewijs vanuit andere deelgebieden.' Muskiet vroeg zich hardop af waarom sommige adviezen sinds 2012 zijn verlaagd.

 

Uitgaan van harde bewijzen

Rianne Weggemans, die als secretaris van de Gezondheidsraad actief is,  reageerde: ‘Er zijn veelbelovende verbanden tussen vitamine D en bepaalde ziekten, maar harde bewijzen zijn er niet. Om deze reden heeft de commissie ervoor gekozen om enkel RCT’s te gebruiken voor haar rapport, waarin de harde bewijzen wel naar voren komen. Er zijn duidelijke verbanden tussen vitamine D en bijvoorbeeld het risico op fracturen. Deze uitkomstmaten worden dan ook gebruikt voor onze rapporten.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Onderzoek vitamine D-suppletie en effect op spieren

Lage vitamine D-niveaus verhogen mogelijk risico op diabetes mellitus type 1

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...