Vitamine D3-suppletie mogelijk gunstig voor MS-patiënten

attachment-vitaD

Een suppletie van 10.400 IE per dag aan cholecalciferol (vitamine D3) lijkt een positief gezondheidseffect te hebben voor mensen met multiple sclerose (MS). Dit blijkt uit een onderzoek van Johns Hopkins University.

De Amerikaanse onderzoekers voerden een dubbelblind onderzoek uit om de veiligheid van lage en hoge dosis vitamine D3 suppletie bij MS patiënten te testen. Gedurende 6 maanden kregen 40 patiënten een suppletie van 10.400 IE of 800 IE per dag in combinatie met 1000 mg calcium.

25-hydroxyvitamine D

Na 6 maanden suppletie waren de vitamine D-waarden in het bloed (25-hydroxyvitamine D) in beide groepen verhoogd. Bij de hoge dosis groep was een gemiddelde verhoging gemeten van 39,9 ng/mL vanaf het begin van de studie. Bij de lage dosis groep was dit een verhoging van 6,9 ng/mL.

Interleukine-17

In de groep die een hoge dosis kreeg, werd een vermindering interleukine-17 (IL-17) gemeten in verhouding tot CD4-T-cellen (T-helpercellen). IL-17 speelt een grote rol in het immuunsysteem, bij ontstekingsreacties in het zenuwstelsel en het ontstaan van MS. De verminderde aanwezigheid van IL-17 zou daarom volgens de onderzoekers gunstig zijn voor de patiënten. 

Lees ook
Nut en risico’s van voedingssupplementen

Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese Warenwet.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief