Vitamine D3-suppletie mogelijk gunstig voor MS-patiënten

attachment-vitaD

Een suppletie van 10.400 IE per dag aan cholecalciferol (vitamine D3) lijkt een positief gezondheidseffect te hebben voor mensen met multiple sclerose (MS). Dit blijkt uit een onderzoek van Johns Hopkins University.

De Amerikaanse onderzoekers voerden een dubbelblind onderzoek uit om de veiligheid van lage en hoge dosis vitamine D3 suppletie bij MS patiënten te testen. Gedurende 6 maanden kregen 40 patiënten een suppletie van 10.400 IE of 800 IE per dag in combinatie met 1000 mg calcium.

25-hydroxyvitamine D

Na 6 maanden suppletie waren de vitamine D-waarden in het bloed (25-hydroxyvitamine D) in beide groepen verhoogd. Bij de hoge dosis groep was een gemiddelde verhoging gemeten van 39,9 ng/mL vanaf het begin van de studie. Bij de lage dosis groep was dit een verhoging van 6,9 ng/mL.

Interleukine-17

In de groep die een hoge dosis kreeg, werd een vermindering interleukine-17 (IL-17) gemeten in verhouding tot CD4-T-cellen (T-helpercellen). IL-17 speelt een grote rol in het immuunsysteem, bij ontstekingsreacties in het zenuwstelsel en het ontstaan van MS. De verminderde aanwezigheid van IL-17 zou daarom volgens de onderzoekers gunstig zijn voor de patiënten. 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Stem op de winnaar van de James Lind Prijs 2021

Stem op de winnaar van de James Lind Prijs 2021

Vanaf 18 mei kan er gestemd worden op de genomineerden voor de James Lind Prijs 2021. De twee winnaars ontvangen elk een award en 10.000 euro.

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Beeld: HalGatewood.com via Unsplash Een Amerikaanse studie heeft gevonden dat hogere vitamine D-levels in het bloed mogelijk het risico op COVID-19 verlagen, met name bij Zwarte mensen. Onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Chicago bestudeerden de relatie tussen vitamine D-waarden en de kans om positief te testen op COVID-19....

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.