‘Vlaming kiest voor pure en lokale voeding’

Glas melk

42 procent van de Vlamingen kiest voor gerechten op basis van pure producten en 52 procent van de Vlamingen geeft aan dat ze lokale productie belangrijk vinden bij de aankoop van verse voeding. Dit blijkt uit een trendrapport dat VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing publiceerde ter gelegenheid van Wereldmelkdag.

Pure producten, producten die zo min mogelijk bewerkt zijn en zo weinig mogelijk toevoegingen bevatten, winnen in Vlaanderen snel aan populariteit. Koos in 2015 nog 36 procent voor pure voedingsproducten, in 2020 was dit 42 procent. Daarnaast gaf 43 procent aan hier in de toekomst meer voor te zullen kiezen.

 

Liever lokaal

Het onderzoek, dat zich in eerste instantie op zuivelproducten richtte, gaf verder aan dat 65 procent van de Belgen – dus niet alleen de Vlamingen – de voorkeur heeft voor Belgische zuivelproducten, waarbij er ook veel belang wordt gehecht aan lokale producten. In 2014 gaf 41 procent aan bij de aankoop belang te hechten aan de lokale productie van voedingsmiddelen, in 2020 was dit 52 procent. Met name de rechtstreekse verkoop bij de boer profiteerde hiervan. De omzet van hoevewinkels en boerenmarkten steeg in België in 2020 met 36 procent. Het is niet onwaarschijnlijk dat de corona-pandemie een positieve bijdrage aan deze trends heeft gegeven.

De consument wil ook meer transparante producten. Niet groeit de behoefte naar een clean label, met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst met enkel/voornamelijk natuurlijke producten; ook wil de consument meer inzicht in de levenscyclus van het product dat ze kopen, van productie tot recyclage.

VLAM is een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven.

Lees ook

Moleculair verband tussen voeding en het risico op colorectale kanker

Er bestaat een direct moleculair verband tussen vlees- en zuivelconsumptie en de ontwikkeling van antilichamen in het bloed die de kans op kanker vergroten. Dit verband kan mogelijk de hoge incidentie van kanker verklaren bij degenen die grote hoeveelheden zuivelproducten en rood vlees consumeren.Dat blijkt uit een onderzoek geleid door Dr. Vered Padler-Karavani van de afdeling Celonderzoek en Immunologie aan de Shmunis School voor Biogeneeskunde en Kankeronderzoek aan de George S. Wise Faculteit Levenswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd...

Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Mediterraan dieet kan risico op reuma verlagen bij rokers (update)

Het volgen van een Mediterraan dieet kan mogelijk reumatoïde artritis voorkomen bij vrouwen die roken of gerookt hebben.Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Parijs, gepubliceerd in Arthritis & Rheumatology. Voeding Nu vroeg professor Breedveld, reumatoloog, om een reactie. Reumatoïde artritis Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte...

Meeste Nederlandse groente en fruit in supermarkt 'PlanetProof'

Meeste Nederlandse groente en fruit in supermarkt 'PlanetProof'

Groente, fruit en aardappelen die in Nederland zijn geteeld, voldoen in bijna alle supermarkten aan de regels van het keurmerk 'On the way to PlanetProof'. Die conclusie trekt Greenpeace na onderzoek onder supermarkten en telers.Dat meldt ANP. Het keurmerk eist onder meer dat telers het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, ook wel bestrijdingsmiddelen...