Voeding in de media | Week 10-2023

11 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Dan Gold/Unsplash

Nieuwe inzichten op het gebied van voeding en kanker, de toekomst van algen in ons voedsel en een toxicoloog over de consumptie van verbrand voedsel. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

Integraal Kankercentrum Nederland deelt de laatste inzichten op het gebied van voeding en kanker. Het geheel herziene ‘Handboek voeding bij kanker’ en een nieuwe folder ‘Eten en drinken in de laatste fase van het leven’ zijn recentelijk uitgegeven. Het handboek is in de eerste plaats geschreven voor diëtisten die patiënten met kanker behandelen en de folder voor naasten familie of vrienden.

KRO-NCRV legt het verschil uit tussen vruchtenconcentraat en vruchtensap uit concentraat. Ze lijken op elkaar en toch zijn deze twee niet hetzelfde. Daarnaast leggen ze ook uit wat een gedeïoniseerd concentraat is en onder welke schuilnamen deze term omschreven staat op een etiket.

Dinsdag 7 maart maakt de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat het vervangen van (ultra)bewerkte voeding door minder bewerkte voeding, de kans verlaagt op kanker. “Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat de mate van bewerking van voeding zich niet helemaal 1 op 1 laat vertalen naar gezond of ongezond. Volkorenbrood is bijvoorbeeld sterk bewerkt, maar is gezond”, meldt Nationale Zorggids.

“De algenkweek is de laatste vijf jaar volwassen geworden”, vertelt Maria Barbose, hoogleraar Bioprocestechnologie, aan Resource. In het AlgaeParc in Wageningen stroomt door een netwerk aan buizen het groene goud: algen. Ze vormen een nuttige toevoeging aan ons dieet omdat ze rijk aan vetten en eiwitten zijn. Resource sprak met Barbose over de toekomst van algen.

“Ik heb zelf een passie voor koken en doe daarom ook de boodschappen voor thuis. Ik zag het aanbod plantaardige vleesvervangers groeien. Maar het aanbod van plantaardige ‘vis’ groeide niet. Daar wilde ik iets mee”, vertelt Simon Visscher aan Change Inc. Samen met Kramer Fish hebben ze tijdens het ontwikkelingstraject gekeken naar de structuur, gelijke voedingswaarde als vis en de smaak van de visvervangers.

HLN sprak met toxicoloog Jan Tytgat van KU Leuven over het eten van verbrand voedsel. “De best bestudeerde stoffen heten polycyclische aromatische koolwaterstoffen, ook bekend als PAK’s.” Die PAK’s zitten in de zwarte delen van verbrand eten. “Sommige van deze PAK’s worden door de lever ‘geactiveerd’ tot toxische en zelfs kankerverwekkende stoffen. Die kunnen dan een binding aangaan met ons genetische materiaal (DNA) en hierbij een ongecontroleerde celdeling veroorzaken.”

De maand maart is het ideale moment om sap te tappen van de berkenboom. Het internet belooft veel oplossingen voor kwaaltjes door het drinken van berkensap. “Maar helaas zijn er maar een paar kleine studies te vinden en is er geen wetenschappelijk bewijs voor”, zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters in VRT NWS.

De Levensmiddelenkrant spreekt Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), over de nieuwe kansen van brood door de eiwittransitie. “Ik ben er heilig van overtuigd dat we over 20 jaar meer brood eten. Doordat we minder dierlijk eiwit gaan eten, wordt brood een belangrijke bron voor proteïne”, zegt Kannegieter.

Altijd op de hoogte blijven?