Voeding in de media | Week 12-2023

24 maart 2023 Marina de Moor

Voeding beïnvloedt onze hersenen, tips voor verminderde eetlust bij kankerpatiënten, ontwikkelingen in de biotechnologie, een mediterraan eetpatroon vermindert de kans op dementie. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

De effecten van dronkenheid in het lichaam zouden kunnen worden verminderd volgens wetenschappers, zo meldt De Limburger. Een extra dosis van het hormoon FGF21, dat in de lever wordt aangemaakt, kan hierbij helpen, zo blijkt uit testen die zijn gedaan met muizen.

‘’Ons dieet bepaalt hoe fris we denken. Een tekort aan vitamine B maakt ons agressiever en eieren wapenen ons tegen stress. Onze voeding beinvloedt onze hersenen meer dan we beseffen’’, zegt de Britse psychologe Kimberly Wilson in De Tijd. ‘’Er gebeurt te weinig met de inzichten die we hebben.’’

Bij kanker verandert je stofwisseling door de ziekte zelf en de behandeling ervan. Hierbij kan sprake zijn van minder eetlust en snel een vol gevoel. Voeding & kanker info, een programma van Wereld Kanker Onderzoek Fonds, deelt tips uit bij een verminderde eetlust.

De Gezondheidsraad geeft aan dat de ontwikkelingen in de biotechnologie enorm snel gaan en dat de beloften groot zijn. Echter, de verantwoorde benutting van de kansen die de biotechnologie biedt, vraagt dringend om een langetermijnvisie en regie. De Commissie Genetische Modificatie en de Gezondheidsraad roepen op tot een kabinetsbrede aanpak waarbij wetenschappelijke instellingen, maatschappelijke partijen en het bedrijfsleven bij worden betrokken.

De subsidieronde ‘’Nutrition-responsiveness of the immune system: interplay between infectious diseases and diet-related metabolic diseases and the potential for food-based solutions’’ (NUTRIMMUNE), uitgevoerd door het Joint Programming Initiative ‘a Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL), onderzoekt de rol van voeding op het immuunsysteem. Dit meldt Topsector Agri & Food.  Er zijn zes projecten die hier onderzoek naar gaan doen.

Overgewicht is nog steeds een groot probleem in Nederland. Echter, het beleid van de overheid helpt deze zaak niet vooruit. Bedrijven die winst maken op ongezonde voeding mogen namelijk meeonderhandelen over het beleid tegen overgewicht en die hebben de maatregelen lang tegengehouden, geeft consumentenorganisatie Foodwatch bij EenVandaag aan.

Volgens een Britse studie In het wetenschappelijke tijdschrift BMC Medicine blijkt dat een mediteraan eetpatroon het risico op dementie verminderd, zo geeft het NRC aan. Mensen die dit eetpatroon aanhouden, krijgen in de loop van negen jaar tot 23% minder vaak dementie dan mensen die zich minder goed aan dit eetpatroon houden.

Chocolade is lekker, maar ook gezond als we het hebben over pure chocolade. Als je dit eet, zou de elasticiteit van je bloedvaten worden verbeterd wat goed is voor je hart. Daarbij zou het preventief werken tegen diabetes en beïnvloedt het je stemming en sportprestaties positief. Dit komt door een van de hoofdbestanddelen van chocolade, antioxidanten oftewel flavonoïden, aldus De Morgen.

Altijd op de hoogte blijven?