Voeding in de media - week 37

Voedselonzekerheid, inflatie en de invloed op de eiwittransitie en nieuws over overgewicht. Dit lazen we deze week in de media over voeding.
Scholen zien in de klas vaker de gevolgen van armoede bij leerlingen thuis. Afgelopen week kopte het NRC ‘De leerling in Rotterdam viel om – van de honger’.
Kan Nederland een taks voor overgewicht invoeren? In Spreekuur beantwoordt elke week een professional een vraag van een lezer, met deze week cardioloog Leonard Hofstra aan het woord.
In de Volkskrant schrijft Anna de Haas over de eiwittransitie: ‘De prijskloof tussen dierlijke en plantaardige eiwitten slinkt momenteel door de gierende inflatie, maar nog steeds is het eten van dierlijke eiwitten goedkoper’.
Het Noord-Nederlandse Netwerk Medicijnresten ontvangt een half miljoen euro om te experimenteren met manieren om minder medicijnresten in het rioolwater terecht te laten komen.
DENDERMONDE Om jongeren met overgewicht op de goede weg te helpen, start de obesitaskliniek van AZ Sint-Blasius in september met het groepsprogramma Denderfit Junior voor jongeren van 14 tot 17 jaar.
Copa-Cogeca en FoodDrink Europe willen dat voedselproducenten prioriteit krijgen bij een dreigend gastekort. De Europese koepels voor agrarische boerenorganisaties en de levensmiddelenindustrie slaan alarm vanwege de hoge energieprijzen.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
VU-onderzoeker Jutka Halberstadt: onvoldoende politieke wil voor afschaffing btw op groente en fruit
Het kabinet heeft plannen om de btw op groente en fruit te schrappen. Voordat deze plannen worden doorgevoerd, voert een commissie onderzoek uit om te bepalen wat precies onder groente en fruit valt. Volgens Jutka Halberstadt, universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is er onvoldoende politieke wil om maatregelen te nemen...
Obesitas, begint het in het babybrein?
Er zijn steeds meer volwassenen én kinderen met obesitas. Ligt dat aan de voeding, de hoeveelheid beweging of is sprake van erfelijke aanleg? Onderzoek laat zien dat er ook iets fout kan zijn gegaan in de ontwikkeling van de hersenen.
HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding
Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is sinds 1 januari 2023 de nieuwe lector Eiwittransitie in Voeding aan HAS green academy. Zij neemt het stokje over van Fred van de Velde. Met haar komst wordt de scope van het lectoraat verbreed tot de ontwikkeling van producten met alternatieve eiwitten voor humane consumptie. Dit betekent dat het lectoraat zich naast...