Voeding in de media - week 39

Foodned_pixabay

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Op 27 september heeft de tweede kamer gestemd op het wetsvoorstel voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Dit wetsvoorstel houdt in dat de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners digitaal moet verlopen in een groot aantal gevallen. De kamer stemde unaniem voor. Op ICT & Health lees je meer over de uitslag van de stemming.

In een nieuw onderzoek blijkt dat het geven van restromen aan vee in plaats van graan en vis ervoor kan zorgen dat er meer menselijke monden gevoed kunnen worden. “Het voeren van bijproducten en reststromen van het voedselsysteem aan dieren is een manier om de circulariteit van het voedselsysteem te vergroten,” licht Sandström toe. “Tegelijkertijd kan dit helpen hongersnoden te bestrijden.” Toch blijken er nog wel obstakels in het doorvoeren van dit idee. Meer hierover lees je in het artikel van scientias

Welke vleesvervangers bevatten veel zout en welke weinig. Het voedingscentrum vergelijkt 6 vleesvervangers uit de supermarkt en zet ze op een rijtje.

“Tijdstip waarop je eet blijkt verrassend effect op je mentale gezondheid te hebben”, kopt een artikel van scientias. Het onderzoek dat wordt beschreven in het artikel geeft antwoord op de vraag of het tijdstip van eten mentale klachten kan laten toe- of afnemen.

Op Medical Xpress verscheen een artikel over een nieuw onderzoek naar smaakwaarneming van baby’s in de baarmoeder. In het artikel wordt de reactie van baby’s op specifieke voedingsmiddelen beschreven.

"Er zijn kinderen in Nederland die morgen zonder eten naar school worden gebracht", zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte  op 22 september, tijdens de algemene beschouwingen van de Tweede Kamer. Als het aan de Tweede Kamer ligt dan maakt het ministerie van Onderwijs daarom 100 miljoen euro vrij voor gratis lunches op scholen in kwetsbare wijken. Dit meldt Food Inspiration in een artikel waarbij 3 foodprofessionals aan het woord komen die zich inzetten voor een gezonde jeugd.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Peiling: 44 procent ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch

Peiling: 44 procent ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch

Een groot deel van de Nederlandse ouders zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs.

Column | Vraag en aanbod

Column | Vraag en aanbod

Mijn vader en ik zijn in het ziekenhuis. Tijdens zijn onderzoek zit ik in de koffiebar met een kop koffie. Ik klap mijn laptop open. Bij het opstarten valt mijn oog op de menukaart. Een broodje kip, gebak, een koffiekoek, appelflap, worstenbroodje en een croissant. Bijna onderaan de lijst staat ook nog een broodje gezond.

Standpunt Voedingscentrum | Haken en ogen aan goede vervangers dierlijk product

Standpunt Voedingscentrum | Haken en ogen aan goede vervangers dierlijk product

Het zal je niet zijn ontgaan: er komen steeds meer ‘vervangproducten’ bij. Naast kant-en-klare vleesvervangers, zijn er nu ook verschillende vervangers voor zuivel, kaas, vis en ei. Innovatieve producten die ervoor zorgen dat we de smaak en textuur van de dierlijke tegenhanger niet hoeven te missen. En met een reden: opschuiven naar een meer plantaardig...