Voeding in de media - week 45

boerderijwinkel_unsplash

Deze week nieuws over vleesreclames, het effect van ‘lokaal’ op het milieu, en voeding en gezondheid bij de opgroeiende generatie.

In Haarlem werd eerder de reclame op vlees in de ban gedaan, nu volgt Nijmegen. Afgelopen woensdag werd een voorstel aangenomen om reclames voor vliegreizen, vlees en fossiele brandstoffen in de toekomst te laten verdwijnen uit het straatbeeld.

Het Limburgse bedrijf Kipster, dat eieren en vlees produceert voor Lidl, gaat naar de Verenigde Staten. Binnenkort ontvangt de vestiging in Indiana de eerste leghennen en op 11 januari 2023 is de officiële opening van de pluimveehouderij. De klimaatneutrale eieren zullen verkocht worden bij The Kroger Company onder het duurzame huismerk ‘Simple Truth’.

Tegenvallende verkopen, stijgende inkoopprijzen en sinds de zomer van vorig jaar ook een sterk verminderde trek bij de belegger: Beyond Meat heeft het aan alle kanten zwaar op de beurs. NRC schrijft over de invloed van de inflatie en een groeiend aanbod op het bedrijf.

Boerderijwinkel is soms goedkoper, vaak duurder dan de super. “Mensen komen voor lokaal, eerlijk en vers” kopt De Ondernemer. Boerderijwinkels zijn soms goedkoper dan supermarkten, zelfs als je voor biologisch gaat. Maar niet altijd. En het is ook helemaal niet de reden voor klanten om erheen te gaan. Die komen op de eerste plaats voor vers, eerlijk en lokaal. “Dat is ons verhaal.”

In De Morgen kritiek op de supermarkten die hun groenten niet meer in laten vliegen. De effecten van deze maatregel zijn in werkelijkheid namelijk heel beperkt; slechts 0.2 procent van het voedsel wordt wereldwijd met het vliegtuig vervoerd, het meeste gaat per boot. In een interview zegt Tessa Avermaete (KU Leuven): “Eigenlijk zou de hoofdboodschap moeten zijn: eet gezond. Het probleem is dat die boodschap ondergesneeuwd raakt door discussies over lokaal produceren, labels, productiemethoden, enzovoort.”

Bernadette Ossendorp is benoemd tot Chief Food Safety Officer bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Eerder was zij onder andere afdelingshoofd Kwaliteit van Zorg en Gezondheidseconomie en afdelingshoofd Voedselveiligheid bij het RIVM (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

In Pointer een interview met kinderarts Saskia Bouma, die haar eigen praktijk heeft in Amsterdam. “Ik zie veel kinderen die geen groenten eten, en dat breekt ze vroeg of laat op. Peuters hebben een natuurlijke dip in hun eetpatroon. Dat ze opeens geen groenten meer willen eten. Soms besluiten ouders dan andere voeding te gaan aanbieden ter vervanging: “Eet dan nog maar een boterham anders krijg je te weinig binnen.” Als ik die peuters als puber in mijn spreekkamer krijg, zijn ze te zwaar en futloos, en zeggen ze: “Groenten heb ik nooit gegeten.”

In Borculo start leefstijlprogramma Skills4Life, dat is ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Vier middelbare scholen werkten samen met de GGD aan het programma. Beweging, voeding, ontspanning en mentale conditie komen tijdens het programma aan bod.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Hoe verbeter je planeet en gezondheid mensen?

Hoe verbeter je planeet en gezondheid mensen?

Alessandra Grasso promoveerde onlangs aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op basis van Europese studies analyseerde ze trends in voeding van specifieke doelgroepen. Het veld van nutrition kent veel tegenstrijdigheden. Wat gezond is voor mensen, is niet per se goed voor de planeet.

Winnaar Food Innovation Award: ‘Bijdragen aan duurzame en gezonde wereld’

Als jonge productontwikkelaar hoopt Guusje van der Vleuten (22 jaar) een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ze viel met haar Better Bites, kubusvormige vegetarische ovensnacks, in de prijzen.

Kweekzalmsector innoveert en verduurzaamt

Kweekzalmsector innoveert en verduurzaamt

Zalm is een van de meest gegeten vissoorten in Nederland. De vraag naar zalm steeg de afgelopen jaren exceptioneel. De afgelopen vijf jaar vond een nieuwe ontwikkeling plaats om aan de groeiende vraag te voldoen: de kweek van zalm op land.