Voeding in de media | Week 7-2023

17 februari 2023 Redactie Food
Foto: Unsplash

Een gezonde schoolunch, vervangt kunstmatige intelligentie straks de diëtist en Nutri-Score heeft een omgekeerd effect. Wat lazen we de afgelopen week over voeding en gezondheid? Een greep uit de media.

“Een koolhydraatarm dieet dat rijk is aan vetten, verbetert de glykemische regulatie van mensen met diabetes mellitus type 2”, meldt het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde. “Dit effect was er echter alleen tijdens de dieetinterventie. Dat concluderen Deense onderzoekers op basis van een RCT die is gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.”

Tubantia spreekt met voedingsdeskundige Iris Groenenberg van het Voedingscentrum over zuivel en melk in het bijzonder. "Zuivel hebben we nodig, maar niet te veel", aldus Groenenberg.

Foodlog spotte in de Britse tabloid Daily Mail de kop: “De AI dokter staat klaar om je te zien: ChatGPT is geslaagd voor het gouden-standaard examen voor geneeskunde”. Kan kunstmatige intelligentie binnenkort echt doktersconsulten en de rol van de diëtist over nemen?

Janny van der Heijden vertelt bij Langs de Lijn meer over haar nieuwe programma bij  Omroep Max. In het programma onderzoekt ze wat voeding met je brein doet. Waarom laten we ons zo vaak verleiden om een vette hap en eten met veel suiker te kopen? En wat doet de geur van eten met je?

Pointer laat zien hoe leerkrachten Jean-Paul en Susanne zijn begonnen met het organiseren van een gezonde schoollunch. De aanleiding zijn kinderen die met honger naar school gaan. De uitzending brengt onder andere in kaart hoe andere landen in Europa dit doen.

 

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) schrijven over een oorzakelijk verband tussen vetten in bloed, en het gedrag van immuuncellen. Zo blijkt dat mensen met veel vetten in hun bloed, minder vaak allergische aandoeningen zoals eczeem en astma krijgen. “Wij laten nu zien dat deze vetten de activiteit dempen van genen die een sleutelrol spelen bij allergieën” aldus hoogleraar Biomedische Datawetenschappen Bas Heijmans op de site van LUMC.

Nuti-Score heeft bij een grote groep consumenten een omgekeerd effect, meldt Gondola. Elke Godden van Universiteit Antwerpen onderzocht wat consumenten motiveert bij hun aankopen in de supermarkt met betrekking tot de Nutri-score. Wat blijkt? Zo’n 30 procent kiest bewust voor ongezonde producten.

 

In Voeding onder de loep deelt Metro een wetenschappelijke kijk op voeding en gezondheid. Ditmaal gaan ze in op de vraag: Helpt appelazijn bij afvallen? Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, geeft antwoord.

Artsen zijn te veel bezig met symptoombestrijding, meldt het AD. Zij krijgen dagelijks patiënten in de spreekkamer met gezondheidsklachten zonder medische oorzaak. “Patiënten hebben geen rust om te zoeken naar werk of gezonde voeding.”

 

“Een matig laag FODMAP-dieet heeft gunstige effecten bij patiënten met blijvende symptomen van coeliakie die in remissie zijn na een glutenvrij dieet”, meldt Mednet. “Dat blijkt uit een Noorse gerandomiseerde studie. Een FODMAP-dieet kan ziektespecifieke gezondheid verbeteren.”

Altijd op de hoogte blijven?