Voeding in de media | week 9-2023

groente-unsplash

Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Uit de landelijke Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM blijkt dat Nederlanders de laatste jaren gezonder zijn gaan eten en drinken. “Als je kijkt naar de richtlijnen van de Schijf van Vijf, dan zitten we er nog wel een eindje vanaf. Kijk je nou naar hoeveel fruit we eten, dan is het één mandarijntje per week meer dan tien jaar eerder”, vertelt Ellen Kampman, voedingswetenschapper van de Wageningen Universiteit, aan Omroep GLD.

Insecten kunnen reststromen omzetten in hoogwaardige eiwitten voor voedsel en veevoer. Maar ook hun eigenreststroom kun je benutten”, meldt Groentennieuws. “Met hun vervellingshuidjes en uitwerpselen kun je bodems bemesten.”

BNNVARA meldt dat de Britse supermarkten kampen met ernstige tekorten aan groenten en fruit. Om te voorkomen dat klanten zonder voedsel komen te zitten gaan grote ketens een beperking leggen op hoeveel producten elke klant mee mag nemen. De tekorten worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals slecht weer en transportproblemen in Europa en Afrika.

“Insecten vallen in Europa onder de Novel Food-verordening. Per soort en verwerking moet toestemming gegeven worden”, meldt RTLNieuws. In januari is toestemming gegeven voor ontvet krekelpoeder dat verwerkt kan worden in soepen, brood en sauzen.  

“Voor de derde keer op rij organiseert het lokaal gemeentebestuur van Heusden-Zolder de actie ‘Hoop Doet Geven’, in samenwerking met Sint-Vincentius”, meldt HLN. Tussen 1 en 31 maart kan iedereen houdbaar voedsel naar één van de infopunten van het gemeentebestuur brengen.

Kurkuma is een bekende specerij waar bijzondere gezondheidsclaims aan geplakt worden. Kurkuma is de gedroogde en gemalen wortel van de tropische Curcuma longa-plant. Uit diverse medisch-wetenschappelijke studies bleek dat de stof positieve effecten op de gezondheid kan hebben. “Helaas bleek al snel dat kurkuma voor mensen niet erg nuttig is”, schrijft Loethe Olthuis voor de Volkskrant.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond

Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond

Bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt zijn niet gezond. De producten bevatten te veel zout en/of verzadigd vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Onderzoek naar de motivatie achter onze keuzes in de supermarkt

Onderzoek naar de motivatie achter onze keuzes in de supermarkt

Elke Godden (Universiteit Antwerpen) onderzocht de motivatie en strategieën van consumenten in de supermarkt. Ze nam in haar onderzoek ook het nut van de Nutri-Score mee. Uit onderzoek blijkt dat die niet voor iedereen het gewenste effect heeft.

RIVM: Nederlander eet meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees

RIVM: Nederlander eet meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees

Nederlanders eten gezonder, meldt het RIVM. Volgens de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) eten Nederlanders meer plantaardige producten als groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees.