Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

tekstballon

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Het nieuwsbericht over de Schijf for Life kun je hier lezen. De schijf bevat voedingsadviezen voor een duurzaam volledig plantaardig voedingspatroon. Doel is voornamelijk informeren, waarna de burger zelf kan bepalen wat haalbaar is.

De reactie van Marije Seves, Iedereen kan een beetje (plant)aardiger zijn, lees je hier.

In haar reactie noemt Seves de groeiende aandacht voor voedingspatronen met meer plantaardige en minder dierlijke producten, ‘een ontwikkeling die het Voedingscentrum stimuleert omdat het goed is voor jezelf en het milieu’. De Schijf for Life en ook de in april gelanceerde Vegan Schijf, kunnen als hulpmiddel dienen voor mensen die vegan willen eten. Maar, benadrukt Seves, daar is ook persoonlijk advies van een diëtist bij nodig. ‘Als je volledig plantaardig (veganistisch) wilt eten, vraagt dit meer dan het weglaten van vlees en zuivel. Je hebt volwaardige vervangers nodig en het moet praktisch haalbaar zijn, ook op de langere termijn.’

Het uitgangspunt van het Voedingscentrum bij de Schijf van Vijf is een balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. In het artikel legt Seves uit dat de schijf niet de nieuwste trends volgt, maar dat je wel verzekerd bent van ‘het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op het moment beschikbaar is. De Schijf van Vijf is een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen (zoals eiwit, vitamines en mineralen).’ 

Seves beaamt dat je prima gezond kunt eten volgens de Schijf van Vijf zonder vlees, als je kiest voor volwaardige vervangers zoals ongezouten noten, peulvruchten en sojaproducten. Voor de gemiddelde Nederlander betekent dat een plantaardiger voedingspatroon dan nu. Die bestaat namelijk voor 60% uit dierlijke en 40% uit plantaardige eiwitten. De Schijf van Vijf gaat voor 50/50.

Lees de volledige reactie van Marije Seves op voedingscentrum.nl.

Lees ook
Veel bestrijdingsmiddelen in rozijnen, moeten we ze laten staan?

Veel bestrijdingsmiddelen in rozijnen, moeten we ze laten staan?

Rozijnen bevatten gemiddeld 11,3 verschillende bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek van foodwatch op basis van metingen van de NVWA. De voedselwaakhond slaat alarm, maar volgens het Voedingscentrum is er geen reden tot zorg.

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Een plantaardig eetpatroon lijkt geschikt als duurzame interventie bij overgewicht, zeggen literatuur en experts. Moet hier meer aandacht voor komen in de diëtistenpraktijk?

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Er zijn veel verschillende voedingspatronen mogelijk voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes. Naast persoonlijke wensen en voorkeuren neemt de volwaardigheid van de voeding vanzelfsprekend een belangrijke plaats in. Een volwaardige voeding integreert voedingsaanbevelingen én voedingsnormen. Bij de voorlichting over volwaardige voeding...