Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

tekstballon

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Het nieuwsbericht over de Schijf for Life kun je hier lezen. De schijf bevat voedingsadviezen voor een duurzaam volledig plantaardig voedingspatroon. Doel is voornamelijk informeren, waarna de burger zelf kan bepalen wat haalbaar is.

De reactie van Marije Seves, Iedereen kan een beetje (plant)aardiger zijn, lees je hier.

In haar reactie noemt Seves de groeiende aandacht voor voedingspatronen met meer plantaardige en minder dierlijke producten, ‘een ontwikkeling die het Voedingscentrum stimuleert omdat het goed is voor jezelf en het milieu’. De Schijf for Life en ook de in april gelanceerde Vegan Schijf, kunnen als hulpmiddel dienen voor mensen die vegan willen eten. Maar, benadrukt Seves, daar is ook persoonlijk advies van een diëtist bij nodig. ‘Als je volledig plantaardig (veganistisch) wilt eten, vraagt dit meer dan het weglaten van vlees en zuivel. Je hebt volwaardige vervangers nodig en het moet praktisch haalbaar zijn, ook op de langere termijn.’

Het uitgangspunt van het Voedingscentrum bij de Schijf van Vijf is een balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. In het artikel legt Seves uit dat de schijf niet de nieuwste trends volgt, maar dat je wel verzekerd bent van ‘het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op het moment beschikbaar is. De Schijf van Vijf is een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen (zoals eiwit, vitamines en mineralen).’ 

Seves beaamt dat je prima gezond kunt eten volgens de Schijf van Vijf zonder vlees, als je kiest voor volwaardige vervangers zoals ongezouten noten, peulvruchten en sojaproducten. Voor de gemiddelde Nederlander betekent dat een plantaardiger voedingspatroon dan nu. Die bestaat namelijk voor 60% uit dierlijke en 40% uit plantaardige eiwitten. De Schijf van Vijf gaat voor 50/50.

Lees de volledige reactie van Marije Seves op voedingscentrum.nl.

Lees ook
Het belang van gezonde voeding voor ouderen

Het belang van gezonde voeding voor ouderen

Gezond eten en voldoende bewegen is voor ouderen belangrijk om zo lang mogelijk gezond en fit te blijven. Ook als er sprake is van een chronische ziekte, zoals diabetes type 2, draagt gezond eten en voldoende bewegen bij aan het bevorderen van de gezondheid op de langere termijn.

Voeding in de media - week 36

Voeding in de media - week 36

Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

In de broodtrommels van scholieren zit vaak weinig groente of fruit. Daarom is deze week de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ van start gegaan. Met deze campagne willen initiatiefnemers Lidl en Voedingscentrum de lunch van basisschoolkinderen gezonder maken.