Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

tekstballon

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Het nieuwsbericht over de Schijf for Life kun je hier lezen. De schijf bevat voedingsadviezen voor een duurzaam volledig plantaardig voedingspatroon. Doel is voornamelijk informeren, waarna de burger zelf kan bepalen wat haalbaar is.

De reactie van Marije Seves, Iedereen kan een beetje (plant)aardiger zijn, lees je hier.

In haar reactie noemt Seves de groeiende aandacht voor voedingspatronen met meer plantaardige en minder dierlijke producten, ‘een ontwikkeling die het Voedingscentrum stimuleert omdat het goed is voor jezelf en het milieu’. De Schijf for Life en ook de in april gelanceerde Vegan Schijf, kunnen als hulpmiddel dienen voor mensen die vegan willen eten. Maar, benadrukt Seves, daar is ook persoonlijk advies van een diëtist bij nodig. ‘Als je volledig plantaardig (veganistisch) wilt eten, vraagt dit meer dan het weglaten van vlees en zuivel. Je hebt volwaardige vervangers nodig en het moet praktisch haalbaar zijn, ook op de langere termijn.’

Het uitgangspunt van het Voedingscentrum bij de Schijf van Vijf is een balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. In het artikel legt Seves uit dat de schijf niet de nieuwste trends volgt, maar dat je wel verzekerd bent van ‘het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op het moment beschikbaar is. De Schijf van Vijf is een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen (zoals eiwit, vitamines en mineralen).’ 

Seves beaamt dat je prima gezond kunt eten volgens de Schijf van Vijf zonder vlees, als je kiest voor volwaardige vervangers zoals ongezouten noten, peulvruchten en sojaproducten. Voor de gemiddelde Nederlander betekent dat een plantaardiger voedingspatroon dan nu. Die bestaat namelijk voor 60% uit dierlijke en 40% uit plantaardige eiwitten. De Schijf van Vijf gaat voor 50/50.

Lees de volledige reactie van Marije Seves op voedingscentrum.nl.

Lees ook
In 80 jaar van voorlichtingsbureau naar voedingscentrum

In 80 jaar van voorlichtingsbureau naar voedingscentrum

Van schaarste, via overvloed, naar een duurzame toekomst. Met een symposium onder die titel viert het Voedingscentrum haar 80e verjaardag. Een korte terugblik en vooral - wat verder - vooruitkijken. Het streven: een gezonder en duurzamer Nederland.

Standpunt Voedingscentrum | Factsheet: invloed van opvoeding op eetgedrag van kinderen

Standpunt Voedingscentrum | Factsheet: invloed van opvoeding op eetgedrag van kinderen

Al van jongs af aan krijgen kinderen allerlei eetgewoonten aangeleerd, zoals samen aan tafel en de televisie uit tijdens het eten. Vaak nemen kinderen deze gewoonten mee als ze volwassen worden. Opvoeders spelen dus een cruciale rol in het aanleren van gezonde of juist ongezonde eetgewoonten. Het Voedingscentrum presenteert daarom een herziene factsheet...

Vegetariërsbond pleit voor recht op vegetarische voeding in de zorg

Vegetariërsbond pleit voor recht op vegetarische voeding in de zorg

De Vegetariërsbond pleit met een petitie voor recht op vegetarische en veganistische voeding in zorginstellingen. De organisatie geeft aan steeds vaker berichten te ontvangen van zorgbehoevenden die geen plantaardige of vegetarische maaltijd op een zorglocatie kunnen krijgen.