Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score
Nieuwsuur besteedde in de uitzending van zaterdag 16 juli aandacht aan de Nutri-Score. Dit Europese voedingskeuzelogo is bedoeld om in een oogopslag te laten zien wat de voedingswaarde van een product is. Later dit jaar wordt het logo mogelijk verplicht in Europa.
De Nutri-Score is al langere tijd een punt van discussie onder voedselproducenten en voedingsdeskundigen. Veelgehoorde kritiek is dat het onderscheid dat Nutri-Score maakt tussen verschillende productgroepen tot verwarring kan leiden. Een relatief gezonde diepvriespizza krijgt bijvoorbeeld A-score, terwijl vette gerookte zalm een D-score krijgt, legt Frank Lindner van foodwatch uit aan Nieuwsuur. Wel noemt hij als voordeel dat de consument binnen één schap gemakkelijker een gezondere keuze kan maken.
Definitief rapport
Het wetenschappelijke comité achter de Nutri-Score werkt aan het corrigeren van de imperfecties van het systeem. Dat comité bestaat uit onafhankelijke wetenschappers, waaronder twee Nederlanders. Of het label op Europees nivieau verplicht wordt, hangt af van een definitief rapport dat elk moment kan uitkomen. Afhankelijk van dat rapport geeft de Gezondheidsraad een officieel advies af. Bij positief advies wordt de Nutri-Score ook in Nederland ingevoerd.
Niet in lijn met Schijf van Vijf
Eerder dit jaar diende het communicatiebureau Voedingsjungle een klacht in bij Stichting Reclame Code tegen de Albert Heijn-campagne over de invoering van Nutri-Score, omdat deze claim nog niet werd goedgekeurd vanuit de overheid. Volgens Voedingsjungle kwamen de richtlijnen van Albert Heijn niet overeen met die van de Schijf van Vijf.
Bekijk hier het Nieuwsuur-item over de Nutri-Score.
Bron: NOS/Nieuwsuur
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Week van Snoep Goed daagt Nederlanders opnieuw uit gezond te snacken
Ruim een kwart van de Nederlanders houdt een negatief gevoel over na het eten van een ongezonde snack. Ondanks dit negatieve gevoel vervangt maar 12 procent van de Nederlanders dagelijks een ongezond tussendoortje voor een gezond alternatief. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Week van Snoep Goed, uitgevoerd door Markteffect. Om Nederlanders bewuster...
Kan app lager opgeleiden helpen bij gezonde keuze?
Voedingsapps zijn booming en kunnen consumenten helpen om gezondere eetkeuzes te maken. Ook mensen met een lage opleiding kunnen hier profijt van hebben. WUR onderzocht waar een voedingsapp aan moet voldoen om ook deze groep consumenten zo goed mogelijk te ondersteunen.
Inspiratiesessie NAPV: Naar een gezonder voedselaanbod, ook out-of-home
Wat is nodig om het voedselaanbod voor consumptie buitenshuis te verbeteren en hoe kan de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) daaraan bijdragen? Tijdens de inspiratiesessie ‘NAPV voor out-of-home en kant-en-klaar’ op 28 november, boog een dertigtal praktijkdeskundigen zich samen met experts van het RIVM en het Voedingscentrum over dit vraagstuk....