Voedingsdeskundigen verdeeld over mogelijke invoering Nutri-Score

nutriscore-1

Nieuwsuur besteedde in de uitzending van zaterdag 16 juli aandacht aan de Nutri-Score. Dit Europese voedingskeuzelogo is bedoeld om in een oogopslag te laten zien wat de voedingswaarde van een product is. Later dit jaar wordt het logo mogelijk verplicht in Europa.

De Nutri-Score is al langere tijd een punt van discussie onder voedselproducenten en voedingsdeskundigen. Veelgehoorde kritiek is dat het onderscheid dat Nutri-Score maakt tussen verschillende productgroepen tot verwarring kan leiden. Een relatief gezonde diepvriespizza krijgt bijvoorbeeld A-score, terwijl vette gerookte zalm een D-score krijgt, legt Frank Lindner van foodwatch uit aan Nieuwsuur. Wel noemt hij als voordeel dat de consument binnen één schap gemakkelijker een gezondere keuze kan maken.

Definitief rapport

Het wetenschappelijke comité achter de Nutri-Score werkt aan het corrigeren van de imperfecties van het systeem. Dat comité bestaat uit onafhankelijke wetenschappers, waaronder twee Nederlanders. Of het label op Europees nivieau verplicht wordt, hangt af van een definitief rapport dat elk moment kan uitkomen. Afhankelijk van dat rapport geeft de Gezondheidsraad een officieel advies af. Bij positief advies wordt de Nutri-Score ook in Nederland ingevoerd.

Niet in lijn met Schijf van Vijf

Eerder dit jaar diende het communicatiebureau Voedingsjungle een klacht in bij Stichting Reclame Code tegen de Albert Heijn-campagne over de invoering van Nutri-Score, omdat deze claim nog niet werd goedgekeurd vanuit de overheid. Volgens Voedingsjungle kwamen de richtlijnen van Albert Heijn niet overeen met die van de Schijf van Vijf.

Bekijk hier het Nieuwsuur-item over de Nutri-Score.

Bron: NOS/Nieuwsuur

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting, zegt de Gezondheidsraad. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend...

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Kennissessie Blik op Volkoren: Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

Het eten van volkorenbrood heeft gunstige effecten op de gezondheid. Daarom moeten meer Nederlanders kiezen voor volkorenproducten, zegt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Maar consumenten staan niet altijd positief tegenover volkoren. Hoe overtuigen we meer Nederlanders om voor volkorenbrood te kiezen?