Voedingsgedrag rationeel of emotioneel benaderen

attachment-margarine-maken

Hoe pak je gedragsverandering aan als het om voeding gaat? Dat was een van de vragen die medisch psychologe Sasja Huisman de bezoekers van de nascholingsbijeenkomst Voeding in de praktijk voorlegde. Positief blijven.

Zo’n zeventig diëtisten, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen deden deze week mee aan de bijeenkomst Voeding in de Praktijk die plaatsvond bij Unilever in Rotterdam. Medisch psychologe Huisman ging daarbij in op zelfmanagement en vertelde dat het hierbij vaak gaat om emotie. Hulpverleners hebben de neiging gedragsproblemen, ook die met voeding, rationeel te benaderen, maar vaak zijn er onderliggende stressfactoren en negatieve emoties. Als iemand emotioneel reageert dan is het volgens Huisman beter om ook als hulpverlener voor een ‘emotionele’ aanpak te kiezen.

 

Positieve energie

Wil je iemand helpen, dan is het vooral zaak positief te blijven. Af en toe een complimentje in plaats van benoemen wat er allemaal fout kan gaan, zo adviseerde Huisman.

 

Voedingsaanbevelingen

Hoogleraar Edith Feskens van Wageningen Universiteit ging in op de voedingsadviezen die sinds jaar en dag worden gegeven. Ze liet zien dat sinds de Richtlijnen Goede Voeding in 1986 uitkwamen er eigenlijk nog maar bitter weinig mensen zijn die eraan kunnen voldoen. Alleen de aanbeveling van transvet, minder dan 1 energieprocent, wordt gehaald. De terugdringing van transvet is mede door het verbeterde productaanbod veroorzaakt. Een positieve zaak, aldus Feskens, maar het maakt het des te schrikbarender dat de andere aanbevelingen bij lange na niet worden gehaald. Slechts kleine percentages van de bevolking voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding.

 

Spieren

Maag-lever-darmarts Lisbeth Mathus-Vliegen benadrukte in haar lezing dat het verlies van spiermassa bij crashdiëten goed in de gaten moet worden gehouden. Volgens haar moeten mensen na zo’n dieet dubbele tijd nemen om weer op een normaal voedingspatroon uit te komen. Als er minder aanvoer is van macrovoedingsstoffen, met name koolhydraten, die nodig blijven voor essentiële functies, dan worden alsnog de lichaamseiwitten aangesproken voor de energievoorziening.

 

LDL-cholesterol

Cardiologe Janneke Wittekoek ging in op de vele verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten en dat er bij vrouwen op andere symptomen gelet moet worden dan bij mannen. Ze benadrukte dat het LDL-cholesterolgehalte een van de belangrijkste risicofactoren is voor hart- en vaatziekten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Snacken gebeurt vooral bij positieve emoties

Lees ook
Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen.Dat komt naar voren uit een analyse van CBS-gegevens van de periode 1981-2019 door het bedrijf...

Boeklancering: 77 fabels & feiten over kindervoeding

Boeklancering: 77 fabels & feiten over kindervoeding

‘Tijdens mijn zwangerschap kan ik beter geen koffie drinken’, ‘Het aantal borstvoedingen per etmaal ligt vast’ en ‘Mijn kind mag niet vegetarisch eten’ zijn drie voorbeelden van fabels die worden besproken in het nieuwe boek 77 fabels & feiten over kindervoeding.Voeding Nu sprak met auteur Hans Kraak, (per 1 maart hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift...

Maaltijd- en boodschapbezorging grote winnaar van coronacrisis

Maaltijd- en boodschapbezorging grote winnaar van coronacrisis

De al langer groeiende bezorgtrend is aangejaagd door de pandemie. In 2020 groeide de totale bezorgmarkt met 43,1% ten opzichte van 2019. Inmiddels zijn de spelers in dit veld samen goed voor bijna 10% van de totale uitgaven aan eten en drinken.Dat meldt het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De bezorging van maaltijden door foodservice groeide...