Voedingssupplementen met cafeïne kunnen een risico vormen voor de gezondheid

coffee-1324126_1280-A1200x800

Voedingssupplementen met cafeïne bevatten vaak hoge gehaltes van deze stof. Hierdoor kunnen gebruikers meer cafeïne binnenkrijgen dan veilig is voor de gezondheid.

Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS. Deze supplementen worden vaak gebruikt om intensiever te kunnen sporten, sneller af te vallen of voor een betere concentratie. Bij een te hoge inname van cafeïne kunnen effecten optreden als een te hoge bloeddruk, hoofdpijn en rusteloosheid.

Veilige niveaus

De EFSA heeft voor verschillende leeftijdsgroepen een maximale hoeveelheid cafeïne vastgesteld die veilig is om binnen te krijgen. Voor volwassenen is dat 400 milligram per dag per kg lichaamsgewicht. Dat komt neer op vier tot zes koppen koffie. De maximale hoeveelheid per inname is 200 milligram per kg lichaamsgewicht. Voor adolescenten geldt een maximale dagelijkse hoeveelheid van 3 mg per kg lichaamsgewicht.

sportdrank-300x200 Sporters gebruiken supplementen met cafeïne voor betere prestaties

Hoeveelheid cafeïne in supplementen

Het RIVM onderzocht 40 supplementen die cafeïne bevatten en te koop zijn bij Nederlandse webwinkels. De hoeveelheid cafeïne varieerde per dosis van 16 tot 500 mg en per dagelijkse hoeveelheid van 16 tot 1000 mg. Bij 14 supplementen was de hoeveelheid of de aanbevolen dosis niet duidelijk.

Cafeïne in voedingsmiddelen

Naast voedingssupplementen krijgen mensen ook cafeïne binnen via voedingsmiddelen, zoals koffie, thee en chocolade. De onderzoekers berekenden deze inname op basis van de Voedselconsumptiepeiling en gegevens van de EFSA. Hieruit blijkt dat de meeste mensen 260 mg cafeïne per dag binnenkrijgen. Dat ligt dus onder de veilige grens. Sommige mensen krijgen echter tot 636 mg cafeïne per dag binnen via hun voeding en drinken.

Het combineren van zulke voedingsmiddelen met voedingssupplementen die cafeïne bevatten, kan ertoe leiden dat de veilige inname van cafeïne sneller wordt overschreden.

attachment-Supplement-juli-2014-300x265 Verplichte informatie op de verpakking

Bij producten met cafeïne moet op het etiket staan: ‘Bevat cafeïne. Niet aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen’. Verder moet de hoeveelheid cafeïne worden vermeld als percentage van de aanbevolen hoeveelheid. Deze informatie staat echter niet bij alle supplementen op het etiket vermeld.

Wettelijke limiet

In de Europese Unie is er geen wettelijke limiet voor de maximale hoeveelheid cafeïne in voedingssupplementen. In Nederland geldt alleen voor limonade en frisdranken een wettelijke limiet van 350 mg cafeïne per liter. Het ministerie van VWS kan de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken om een aanvraag bij de Europese Commissie te doen om het gebruik van cafeïne in voedingssupplementen in Europa te beperken.

Lees ook
Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.

EFSA: suikerinname moet zo laag mogelijk zijn

EFSA: suikerinname moet zo laag mogelijk zijn

De suikerinname in ons dieet moet zoveel mogelijk naar beneden, schrijft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Wetenschappers van de EFSA deden onderzoek naar de veiligheid van suikers in voeding en het mogelijke verband met gezondheidsproblemen en concludeerden dat de suikerinname zo laag mogelijk moet zijn.

Echte koffie uit het lab | Koffie van  cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab | Koffie van cellulaire landbouw

In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo'n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.