Voedingstoestand van kinderen op LZK-scholen zorgwekkend

attachment-Kindergarten

Ruim een kwart van de kinderen op LZK-scholen, basisscholen voor langdurig zieke kinderen, heeft een afwijkende voedingstoestand. Ook heeft bijna de helft van de kinderen een verhoogd risico op ondervoeding. In plaats van forse bezuinigingen is er juist uitbreiding nodig. 

Dit stelt dr. Koen Joosten, kinderarts-intensivist van het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC), in een nieuw onderzoek in opdracht van InnovatieNetwerk. 

 

In het onderzoek werden ruim 640 kinderen onderzocht in de groepen één tot en met acht van de onderbouw op negen scholen. Het betrof meer dan de helft van het aantal kinderen op de LZK-scholen.


Verhoogd risico

Acute ondervoeding en chronische ondervoeding zijn vastgesteld bij respectievelijk 3% en 13,8% van de basisschoolkinderen. Overgewicht kwam voor bij 13,1%. Bij kinderen die al vanaf de geboorte een chronische ziekte hebben, komt acute en chronische ondervoeding het meest voor. Maar liefst 40% van de leerlingen heeft een verhoogd risico om ondervoed te raken.

 

Afwijkende voedingstoestand

Ruim 1 op de 4 kinderen op de onderzochte LZK-scholen heeft een afwijkende voedingstoestand, en bijna de helft heeft een verhoogd risico op ondervoeding. Deze hoge percentages maken duidelijk dat aandacht voor voeding een integraal onderdeel moet zijn van het beleid op LZK-scholen.

 

Een afwijkende voedingstoestand kan voor de leerlingen gevolgen hebben op zowel korte als lange termijn. Dit kan een verstoorde cognitieve ontwikkeling betekenen en een vermindering van de schoolprestaties.

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...