Voedingstool Eetscore beschikbaar voor reguliere zorg

nurse

Beeld door Cedric Fauntleroy via Pexels

De voedingsmonitoring en -screeningtool Eetscore is sinds begin juli beschikbaar voor zorgprofessionals en patiënten via het gesloten online netwerk eZorg. De tool biedt inzicht in de eetgewoonten van patiënten en opent de conversatie rondom voeding tussen patiënt en professional.

Ziekenhuis Gelderse Vallei zet Eetscore als eerste in Nederland in voor de reguliere zorg. De tool bestaat uit een vragenlijst die inzicht geeft in wat je gebruikelijk eet en geeft vervolgens praktische tips en adviezen vanuit de Richtlijn Goede Voeding. De tool is ontwikkeld en gevalideerd door Wageningen University en Research (WUR).

Sneller herstel

In het persbericht vertelt Edith Feskens, hoogleraar Global Nutrition, dat uit onderzoek blijkt dat voeding en leefstijl een rol speelt in iemands gezondheid en hersteltraject. “We merken dat voeding een steeds grotere plaats krijgt in de gezondheidszorg en dat is een goede ontwikkeling. Met Eetscore gaan we met de Alliantie Voeding in de Zorg voor breed gebruik in de zorg. Dat kan bijdragen aan het verbeteren van het voedingspatroon van een patiënt en diens algehele gezondheid.” De Alliantie Voeding in de Zorg is een stichting die zich richt op het persoonlijk toepasbaar maken van wetenschappelijke inzichten over voeding en beweging.

Zelf aan de slag

“De inzet van Eetscore biedt een handvat voor het bespreken van voeding. Zo kun je als specialist aan de hand van de resultaten met patiënten in gesprek over hun voedingspatroon”,  vertelt Dr. Remy Bemelmans, internist vasculaire geneeskunde bij het Gelderse Vallei ziekenhuis. “Een patiënt kan vervolgens zelf met de adviezen aan de slag. Dat scheelt tijd, want je hoeft het voedingspatroon niet uit te vragen tijdens het spreekuur.” Volgens Bemelmans wordt het hierdoor ook makkelijker om gericht te verwijzen naar een diëtist. 

Volgende stap

De WUR ontwikkelde de tool met behulp van gegevens uit de landelijke Voedselconsumptiepeilingen van het RIVM. Het plan is om Eetscore te doorontwikkelen zodat diëtisten de tool kunnen inzetten. Ook wordt Eetscore afgestemd op specifieke ziektebeelden zoals darmproblematiek na een bariatrische ingreep (bijvoorbeeld een maagverkleining) of beroerte.

Lees ook
Gezonder eten in de zorg

Gezonder eten in de zorg

NAV-lid Gerda Pot Waarom ben je voedingswetenschappen gaan studeren? Mijn interesse voor voeding begon al op jonge leeftijd. Toen ik net kon schrijven, schreef ik alle etiketten over van voedingsmiddelen. Aan het einde van de middelbare school ging ik op zoek naar een studie. Ik vond veel vakken leuk, van scheikunde, biologie tot psychologie. Daarom...

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Sprong voorwaarts door metabarcoding

Sprong voorwaarts door metabarcoding

Vlaamse wetenschappers hebben met een op DNA-gebaseerde analysetechniek bederforganismen in voeding aangetroffen die met klassieke analysetechnieken niet opgepikt werden.