Voedingstool Eetscore beschikbaar voor reguliere zorg

nurse

Beeld door Cedric Fauntleroy via Pexels

De voedingsmonitoring en -screeningtool Eetscore is sinds begin juli beschikbaar voor zorgprofessionals en patiënten via het gesloten online netwerk eZorg. De tool biedt inzicht in de eetgewoonten van patiënten en opent de conversatie rondom voeding tussen patiënt en professional.

Ziekenhuis Gelderse Vallei zet Eetscore als eerste in Nederland in voor de reguliere zorg. De tool bestaat uit een vragenlijst die inzicht geeft in wat je gebruikelijk eet en geeft vervolgens praktische tips en adviezen vanuit de Richtlijn Goede Voeding. De tool is ontwikkeld en gevalideerd door Wageningen University en Research (WUR).

Sneller herstel

In het persbericht vertelt Edith Feskens, hoogleraar Global Nutrition, dat uit onderzoek blijkt dat voeding en leefstijl een rol speelt in iemands gezondheid en hersteltraject. “We merken dat voeding een steeds grotere plaats krijgt in de gezondheidszorg en dat is een goede ontwikkeling. Met Eetscore gaan we met de Alliantie Voeding in de Zorg voor breed gebruik in de zorg. Dat kan bijdragen aan het verbeteren van het voedingspatroon van een patiënt en diens algehele gezondheid.” De Alliantie Voeding in de Zorg is een stichting die zich richt op het persoonlijk toepasbaar maken van wetenschappelijke inzichten over voeding en beweging.

Zelf aan de slag

“De inzet van Eetscore biedt een handvat voor het bespreken van voeding. Zo kun je als specialist aan de hand van de resultaten met patiënten in gesprek over hun voedingspatroon”,  vertelt Dr. Remy Bemelmans, internist vasculaire geneeskunde bij het Gelderse Vallei ziekenhuis. “Een patiënt kan vervolgens zelf met de adviezen aan de slag. Dat scheelt tijd, want je hoeft het voedingspatroon niet uit te vragen tijdens het spreekuur.” Volgens Bemelmans wordt het hierdoor ook makkelijker om gericht te verwijzen naar een diëtist. 

Volgende stap

De WUR ontwikkelde de tool met behulp van gegevens uit de landelijke Voedselconsumptiepeilingen van het RIVM. Het plan is om Eetscore te doorontwikkelen zodat diëtisten de tool kunnen inzetten. Ook wordt Eetscore afgestemd op specifieke ziektebeelden zoals darmproblematiek na een bariatrische ingreep (bijvoorbeeld een maagverkleining) of beroerte.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedselconsumptiepeilingen voortaan met DitEetIk!-app

Voedselconsumptiepeilingen voortaan met DitEetIk!-app

Voor voedselconsumptiepeilingen wil het RIVM meer gebruik gaan maken van moderne technieken. Zo wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de DitEetIk!-app. Hiermee kunnen eetdagboeken gemakkelijker worden ingevuld.

Krijgt Nederlander ja/nee voldoende jodium binnen?

Krijgt Nederlander ja/nee voldoende jodium binnen?

Het RIVM publiceerde op 1 juli 2022 het rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord-Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’ . Frits Muskiet en collega’s zijn kritisch over dit rapport. Hier hun standpunt, gevolgd door een duiding en toelichting van het RIVM.

RIVM over jodiumonderzoek

RIVM over jodiumonderzoek

In Voeding Nu editie 6 uiten Frits Muskiet en collega’s hun zorgen over de jodiuminname in Nederland, vooral die van zwangere vrouwen. Hierbij zijn zij kritisch over het RIVM-rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’ en de voor die studie gebruikte methoden. Hieronder zullen wij de duiding van de...