Voedselbanken vragen om steun overheid bij coronavirus

voedselbank-2

Voedselbanken Nederland vragen in brief naar Tweede Kamer om steun. Steeds meer voedselbanken moeten door het coronavirus tijdelijk de deuren sluiten. Het bedrag van 9 miljoen euro moet hun klanten tijdelijk van voedselwaardebonnen kunnen voorzien.

Voorzitter Leo Wijnbelt geeft in de brief aan te blijven streven naar het uitdelen van voedsel aan diegenen die het niet kunnen kopen. Echter is het duidelijk geworden dat dit niet voor elke voedselbank in Nederland mogelijk is, en dus vragen ze om steun.

Vrijwilligers risicogroep

De voedselbanken kunnen voeding uitgeven dankzij hun ongeveer 12.000 vrijwilligers. Afgelopen maandag meldden de voedselbanken door te willen gaan met voedseluitgifte, tenzij het de gezondheid van hun vrijwilligers in gevaar komt. Dat moment lijkt nu steeds meer te naderen. In de brief aan de Tweede Kamer legt de voedselbank uit dat er veel kernfuncties vervuld worden door vrijwilligers. De veelal oudere vrijwilligers behoren tot de risicogroep voor het coronavirus. Daarom hebben al enkele voedselbanken in onder andere Amsterdam en Gouda de deuren moeten sluiten.

Toename aantal klanten

De aankomende periode verwacht de voedselbank een toename van het aantal klanten. Bepaalde groepen worden hard financieel hard getroffen door het coronavirus, zoals ZZP’ers. Echter houden ze er ook rekening mee dat het aantal voedselbanken dat sluit de komende weken sterk zal toenemen. Dat zou betekenen dat de klanten van de voedselbanken de komende periode zonder voedsel zitten.

Noodregeling

Een oplossing zien de voedselbanken in het uitdelen van waardebonnen. Klanten krijgen waardebonnen van de voedselbank die ze vervolgens kunnen gebruiken in supermarkten. Eerste berekeningen dat ze met de bonnen, met maximaal een waarde van 9 miljoen euro, een periode van 13 weken kunnen overbruggen.

Lees ook
Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...