Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Team ENOUGH nieuwsbericht EVMI & VoedingNU 27-09-2022

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.

Een eiwittransitie is cruciaal om de eiwitkloof duurzaam te dichten. De eiwitconsumptie zal naar verwachting in de komende 30 jaar verdubbelen. Daarnaast is de veehouderij sector verantwoordelijk voor 15% van alle broeikasgasemissies. Daarom is het produceren van enorme hoeveelheden smakelijke, voedzame en duurzame eiwitten een van de meest urgente wereldwijde prioriteiten.

Sas van Gent in Zeeland

De productielocatie van 15.000 vierkante meter heeft een capaciteit om 10.000 ton per jaar te produceren. De productie start vanaf het vierde kwartaal van 2022. De fabriek bevindt zich naast de Cargill-fabriek in Sas van Gent in Zeeland. De locatie en de samenwerking met Cargill zorgen voor de meest efficiënte aanvoer van grondstoffen en ondersteunen de zero-waste voordelen van het product. De plannen zijn om 60.000 ton te produceren in 2027. Dit is in lijn met de ontwikkeling van de circulaire economie. Deze onderneming wordt ondersteund door de circulaire Bio Based Europe Joint Undertaking CBE JU, met 16,9 miljoen euro aan EU-financiering. ENOUGH is onderdeel van project Plenitude waarbij partners uit de volledige productieketen betrokken zijn.

Fermentatie als methode om eiwitten te kweken

ENOUGH kweekt ABUNDA® mycoproteïne door schimmels te fermenteren met behulp van hernieuwbare grondstoffen. Zo wordt een zo duurzaam mogelijke bron van voedseleiwitten gemaakt.

ENOUGH nieuws 27-09-2022

Jim Laird, CEO van ENOUGH: "Het doel van ENOUGH is om de capaciteit voor duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen te laten groeien in overeenstemming met de behoeften van de markt. Er zijn meerdere voorspellingen over het tempo van potentiële marktgroei. Op dit moment is er een beperking van de groei vanwege de beperkte capaciteit van de toeleveringsketen om hoogwaardige eiwitbronnen op schaal te kunnen leveren, waarmee lekkere voedingsmiddelen gemaakt kunnen worden."

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

De Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie...

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is sinds 1 januari 2023 de nieuwe lector Eiwittransitie in Voeding aan HAS green academy. Zij neemt het stokje over van Fred van de Velde. Met haar komst wordt de scope van het lectoraat verbreed tot de ontwikkeling van producten met alternatieve eiwitten voor humane consumptie. Dit betekent dat het lectoraat zich naast...

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.