‘Voedselverspilling moet in de hele keten aangepakt worden’

attachment-voedselverspilling

Alle betrokkenen in de gehele voedselketen (telers, fabrikanten, supermarkten, horeca-ondernemers, cateraars en consumenten) zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen om voedselverspilling te beperken.  Dit kwam naar voren tijdens de conferentie ‘Nog Houdbaar?’, waar staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken stelde dat zowel de consument als het bedrijfsleven iets aan voedselverspilling kan doen.

De Wageningen Universiteit heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de Monitor Voedselverspilling uitgevoerd. Aanbevelingen zijn om vooral aandacht te besteden aan gedragsverandering bij consumenten. Ook in de rest van de keten moet actie ondernomen worden om nog efficiënter met voedselstromen om te gaan. Bovendien blijkt dat over de omvang en de oorzaken van voedselverspilling onvoldoende bekend is. De Alliantie Verduurzaming Voedsel voert nu een inventarisatie uit naar voedselverspilling in de keten. 

 

Bedrijfsleven en overheid

Het bedrijfsleven, verenigd in de Alliantie Verduurzaming Voeding is zich bewust van de dringende noodzaak om aandacht te besteden aan voedselverspilling. Daarom gaat zij samen met de overheid aan de slag om voedselverspilling door de hele voedselketen onder de aandacht te brengen.

 

Kleinere verpakkingen

Ideeën zijn bijvoorbeeld om brood te verpakken in kleinere hoeveelheden, werken naar een logistieke optimalisatie om producten eerder in het schap te krijgen, maar ook aandacht te besteden aan verspilling van grondstoffen. Bedrijven in de agrifoodketen gaan doorgaans al uiterst efficiënt om met hun grondstoffen en reststromen, uit bedrijfseconomisch oogpunt.

 

Houdbaarheid versus voedselveiligheid

Op de conferentie, waar bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de overheid samen op zoek gingen naar manieren om voedselverspilling in de keten te verminderen, stond een goede omgang met houdbaarheid(sdata) centraal. Veel consumenten denken dat de Tenminste-Houdbaar-Tot (THT) datum te maken heeft met voedselveiligheid, terwijl met deze datum juist de productkwaliteit gegarandeerd wordt. De Te-Gebruiken-Tot (TGT) datum gaat wel over voedselveiligheid. Er kwam naar voren dat het bedrijfsleven op een heldere manier met consumenten zou moeten communiceren over houdbaarheidsdata.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Dijksma wil THT-datum niet afschaffen

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...