Voedselverspilling speerpunt in Europese Unie

SAMSUNG

In de Europese Unie wordt jaarlijks voor 90 miljoen ton aan voedsel verspild. Reden om voedselverspilling tot speerpunt te maken in het Europese voedselbeleid.

Dit bracht de vertegenwoordiger van de afdeling DG Sanco (consument en gezondheid)  van de Europese Commissie, Birgit van Tongelen, vrijdag naar voren op het Wereldforum van de Europese Zuivelorganisatie EDA in Ljubljana. ‘Als we niet aan preventie gaan doen en politiek en maatschappelijk geen actie ondernemen, dan groeit de hoeveelheid verspild voedsel door tot 126 miljoen ton in 2020.’  De verspilling gaat de hele voedselketen aan, zij het dat in deze cijfers nog niet de verspilling in de voedselproductie van de landbouw en de verspilling van vis in de visserij is verdisconteerd.

Praktijkvoorbeelden

Om de voedselverspilling in Europa terug te dringen worden vanuit de EU bijeenkomsten georganiseerd met alle actoren in de voedselketen. Zo houdt de adviesgroep van de commissie die zich richt op de voedselketen deze week een eerste bijeenkomst met stakeholders, met vertegenwoordigers van de primaire landbouw productiesector tot consumenten. ‘Het is de bedoeling dat hieruit een analyse voortkomt van de voedselverspilling in de keten, dat er mogelijke actiepunten voor de EU worden geformuleerd en dat er praktijkvoorbeelden van het efficiënt voorkomen van verspilling worden uitgewisseld’, aldus Van Tongelen.

Website

De EU wil een faciliterende rol spelen. Een van de acties is de opening van een nieuwe website waarop actoren in de voedselketen hun ‘best practices’ rond voedselverspilling aan anderen in de voedselketen kunnen laten zien.

Britse huishoudens

Een aandachtspunt in het voorkomen van voedselverspilling is de consument. Tijdens het congres ging Sophie Easteal van WRAP (Working Together For a World Without Waste) in op het Engelse beleid rond voedselverspilling.  ‘Wij concentreren ons op een groter bewustzijn van consumenten en willen ervoor zorgen dat ze actie ondernemen.  Voedselverspilling in huishoudens is in Engeland topprioriteit omdat 50 procent van alle verspilling daar vandaan komt, meer dan 60 procent daarvan is te voorkomen.’

Zuivel en groenten

Volgens de cijfers van Easteal wordt in de categorie zuivel in Engeland ongeveer 10 procent verspild, de grootste verspilling van voedsel vindt plaats in de categorie groente en fruit (25 procent), gevolgd door dranken (16 procent).

Lees ook op Voeding Nu online:

Een app die je helpt koken met wat je nog in huis hebt

Voedselverspilling VS ter waarde van bbp oekraine

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...