Volkorengranen beschermen tegen hart- en vaatziekten
Onderzoek naar de relatie tussen volkorengranen en het risico op hart- en vaatziekten laat een associatie zien van een lager risico om te sterven aan hart- en vaatziekten bij een hogere consumptie van volkorengranen.
Naast hart- en vaatziektes keken de onderzoekers naar het risico op voortijdig sterven en het risico op het krijgen van kanker. Bij het voortijdig sterven vonden de onderzoekers eenzelfde associatie als bij de hart- en vaatziekten. Bij kanker is er geen verband gevonden.
Onderzoek
Het prospectieve observationele onderzoek is uitgevoerd door The Harvard School of Public Health bij 74 duizend vrouwen en bijna 44 duizend mannen. De participanten hadden allen bij aanvang van het onderzoek geen cardiovasculaire ziektes of kanker. Wat ze aten is elke 2 tot 4 jaar nagevraagd over een periode van ongeveer dertig jaar (jaren tachtig tot 2010).
Zemelen
De onderzoekers vermoeden dat consumptie van de zemelen van de volkorengranen het belangrijkste deel van de graankorrel is in verband met de verlaagde risico’s.
Basic-bijeenkomst
Op 14 april houdt Voeding Nu een Basics-bijeenkomst over granen in het Nederlands Bakkerij Centrum: Granen, daar zit wat in! Het programma wordt binnenkort onder het menu bijeenkomsten op deze website geplaatst.
Lees verder op Voeding Nu online
Volkoren graanproducten wél goed voor de gezondheid
'Inname veel vezels verlengt levensverwachting na hartaanval'
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Aan-knop van ons ‘gezonde’ vet ontdekt door LUMC-onderzoekers
Niet al het vet in ons lichaam is slecht. Zo verbrandt bruin vetweefsel suiker en vet tot warmte, wat onze lichaamstemperatuur op peil houdt. Kou stimuleert bruin vet. Maar hoe dat precies werkt was vooralsnog onbekend. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laten nu zien dat stimulatie van de beta-2-receptor bruin vet activeert....
Extra portie vis goed voor mensen met hart- en vaatziekten
Een extra portie vis kan gezondheidswinst opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking. Dat staat in een nieuw advies van de Gezondheidsraad.
Richtlijnen goede voeding ook geschikt voor mensen met hart- en vaatziekten
De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking. De richtlijnen vormen een geschikte basis voor een gezond voedingspatroon. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van VWS.