Volkorengranen beschermen tegen hart- en vaatziekten

attachment-wheat-1431692-m

Onderzoek naar de relatie tussen volkorengranen en het risico op hart- en vaatziekten laat een associatie zien van een lager risico om te sterven aan hart- en vaatziekten bij een hogere consumptie van volkorengranen.

Naast hart- en vaatziektes keken de onderzoekers naar het risico op voortijdig sterven en het risico op het krijgen van kanker. Bij het voortijdig sterven vonden de onderzoekers eenzelfde associatie als bij de hart- en vaatziekten. Bij kanker is er geen verband gevonden.

 

Onderzoek

Het prospectieve observationele onderzoek is uitgevoerd door The Harvard School of Public Health bij 74 duizend vrouwen en bijna 44 duizend mannen. De participanten hadden allen bij aanvang van het onderzoek geen cardiovasculaire ziektes of kanker. Wat ze aten is elke 2 tot 4 jaar nagevraagd over een periode van ongeveer dertig jaar (jaren tachtig tot 2010).

 

Zemelen

De onderzoekers vermoeden dat consumptie van de zemelen van de volkorengranen het belangrijkste deel van de graankorrel is in verband met de verlaagde risico’s.

 

Basic-bijeenkomst

Op 14 april houdt Voeding Nu een Basics-bijeenkomst over granen in het Nederlands Bakkerij Centrum: Granen, daar zit wat in! Het programma wordt binnenkort onder het menu bijeenkomsten op deze website geplaatst.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Volkoren graanproducten wél goed voor de gezondheid

'Inname veel vezels verlengt levensverwachting na hartaanval'

Lees ook
Brood zit weer in de lift, corona zorgt voor gunstige positie bakkers.

Brood zit weer in de lift, corona zorgt voor gunstige positie bakkers.

Misschien wordt de Nederlandse bakker wel de graanbarista van de toekomst? Die uitspraak doet marketingstrateeg Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) op basis van de jongste consumptiecijfers over brood. Eén ding maken die cijfers alvast duidelijk: goed brood en granen winnen aan populariteit.De jongste consumptiecijfers waarover het...

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.Dat suggereert een Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen totaal, bewerkt en onbewerkt rood vlees en het risico...

Grootschalig onderzoek naar fundamentele oorzaak hoge bloeddruk

Grootschalig onderzoek naar fundamentele oorzaak hoge bloeddruk

Het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht leiden een grootschalig internationaal onderzoek naar de achterliggende oorzaken van hypertensie (hoge bloeddruk).Voor het onderzoek wordt een Europese subsidie van meer dan vier miljoen euro vrij gemaakt. Hiervan wordt onder meer een netwerk van expertisecentra opgezet dat de komende jaren meer fundamentele...