Volkorengranen beschermen tegen hart- en vaatziekten

attachment-wheat-1431692-m

Onderzoek naar de relatie tussen volkorengranen en het risico op hart- en vaatziekten laat een associatie zien van een lager risico om te sterven aan hart- en vaatziekten bij een hogere consumptie van volkorengranen.

Naast hart- en vaatziektes keken de onderzoekers naar het risico op voortijdig sterven en het risico op het krijgen van kanker. Bij het voortijdig sterven vonden de onderzoekers eenzelfde associatie als bij de hart- en vaatziekten. Bij kanker is er geen verband gevonden.

 

Onderzoek

Het prospectieve observationele onderzoek is uitgevoerd door The Harvard School of Public Health bij 74 duizend vrouwen en bijna 44 duizend mannen. De participanten hadden allen bij aanvang van het onderzoek geen cardiovasculaire ziektes of kanker. Wat ze aten is elke 2 tot 4 jaar nagevraagd over een periode van ongeveer dertig jaar (jaren tachtig tot 2010).

 

Zemelen

De onderzoekers vermoeden dat consumptie van de zemelen van de volkorengranen het belangrijkste deel van de graankorrel is in verband met de verlaagde risico’s.

 

Basic-bijeenkomst

Op 14 april houdt Voeding Nu een Basics-bijeenkomst over granen in het Nederlands Bakkerij Centrum: Granen, daar zit wat in! Het programma wordt binnenkort onder het menu bijeenkomsten op deze website geplaatst.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Volkoren graanproducten wél goed voor de gezondheid

'Inname veel vezels verlengt levensverwachting na hartaanval'

Lees ook
Prijs en presentatie beïnvloeden keuze voor gezonde producten

Prijs en presentatie beïnvloeden keuze voor gezonde producten

Gezonde producten worden vaker gekocht als deze goedkoper zijn en meer opvallen in de supermarkt en als ongezonde producten tegelijkertijd ook duurder zijn.Dat blijkt uit door de Hartstichting en ZonMw gesteund onderzoek in een virtuele supermarkt. De tussentijdse resultaten laten zien dat meerdere veranderingen tegelijk het meeste effect hebben. Binnenkort...

Groenteconsumptie jongeren stimuleren met snacks met groente als ingrediënt

Groenteconsumptie jongeren stimuleren met snacks met groente als ingrediënt

Nederlandse jongeren eten onvoldoende groente (1). Als ze wel groente eten, gebeurt dat vooral bij het avondeten. Jongeren kopen in de middelbareschoolleeftijd vaker zelf wat te eten of te snacken en die momenten bieden mogelijk kansen om de groenteconsumptie te verhogen.Er zijn weinig groenterijke snacks op de markt die voldoen aan de Richtlijnen Goede...

Onderzoek WUR: ‘Hoogopgeleiden en mensen met obesitas of overgewicht kiezen ongezonder tijdens lockdown’

Onderzoek WUR: ‘Hoogopgeleiden en mensen met obesitas of overgewicht kiezen ongezonder tijdens lockdown’

Hoewel het merendeel van de Nederlanders niet anders is gaan eten tijdens de eerste Covid-19-lockdown, lijken mensen met overgewicht en obesitas vaker ongezonder te zijn gaan eten. Ook hoger opgeleiden gingen wat vaker op de ongezondere toer.Een en ander komt naar voren in een onderzoek van Wageningen University en Research dat gepubliceerd is in Appetite....