‘Voorlichting op scholen weinig effect op gezonder koopgedrag’

attachment-97796967-f21a4b7efe-o

Voorlichting over gezonde voeding op Nederlandse scholen en wijzigingen in het voedselaanbod in snoepautomaten hebben slechts een beperkt effect op het aankoopgedrag van leerlingen.

Deze link leggen onderzoekers van TNO na een onderzoek op Nederlandse scholen, dat zes maanden duurde en recent is gepubliceerd in Public Health Nutrition. De (snoep)automaten op school werden aangevuld met voedsel met minder calorieën, levensmiddelen werden duidelijker gelabeld en de prijzen werden verlaagd.  

 

Experimentele- en controlegroep

Twaalf scholen (303 leerlingen) namen deel aan de experimentele groep (voorlichting en automaatwijzingen) en veertien scholen (311 leerlingen) zaten in de controlegroep (geen veranderingen). De gemiddelde leeftijd was 13,6 jaar, 71,5 procent was van Nederlandse afkomst en de gemiddelde BMI was 18,9. De leerlingen vulden voor en na het experiment vragenlijsten in over hun aankopen op school en hun kennis en opvatting over caloriearme producten.

 

Kennis en gedrag

Na een periode van zes maanden had de experimentele groep significant meer kennis van gezonde voeding dan de controlegroep. In de experimentele groep (43%) namen minder leerlingen frisdrank mee dan in de controlegroep (56%). Er is geen significant verschil gevonden voor de attitude, sociale norm en de intentie om caloriearme producten te consumeren. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Jong GR: ‘Overheid moet informatievoorziening aan jonge ouders stimuleren’

 

Lees ook
FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

Op 9 november organiseerde Food Innovation Accademy, FIA, een online webinar over hoe we jongeren kunnen interesseren voor een carrière in de foodbranche. Tafelvoorzitter Hilco Wagenaar ging met Pieter Bas Vencken, Arry Verhage en Petra Kuiper in Kenniscafé VIA FIA hierover in gesprek.

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

In oktober organiseerde hogeschool InHolland een webinar over veldbonen als eiwitbron. Zijn de voedingswaarden in orde? En hoe zit het met het economische plaatje? Experts Peter Voshol en Fred van der Velde legden het uit in een boeiend college dat me aan het denken heeft gezet.

Thema-attractie over voedsel opent in 2023

Thema-attractie over voedsel opent in 2023

Eind 2023 opent in Ede de World Food Center Experience, Nederlands eerste thema-attractie over voedsel. In de WFC Experience ontdek je de complete wereld achter je eten op een leerzame, interactieve manier.