‘Voorlichting op scholen weinig effect op gezonder koopgedrag’

attachment-97796967-f21a4b7efe-o

Voorlichting over gezonde voeding op Nederlandse scholen en wijzigingen in het voedselaanbod in snoepautomaten hebben slechts een beperkt effect op het aankoopgedrag van leerlingen.

Deze link leggen onderzoekers van TNO na een onderzoek op Nederlandse scholen, dat zes maanden duurde en recent is gepubliceerd in Public Health Nutrition. De (snoep)automaten op school werden aangevuld met voedsel met minder calorieën, levensmiddelen werden duidelijker gelabeld en de prijzen werden verlaagd.  

 

Experimentele- en controlegroep

Twaalf scholen (303 leerlingen) namen deel aan de experimentele groep (voorlichting en automaatwijzingen) en veertien scholen (311 leerlingen) zaten in de controlegroep (geen veranderingen). De gemiddelde leeftijd was 13,6 jaar, 71,5 procent was van Nederlandse afkomst en de gemiddelde BMI was 18,9. De leerlingen vulden voor en na het experiment vragenlijsten in over hun aankopen op school en hun kennis en opvatting over caloriearme producten.

 

Kennis en gedrag

Na een periode van zes maanden had de experimentele groep significant meer kennis van gezonde voeding dan de controlegroep. In de experimentele groep (43%) namen minder leerlingen frisdrank mee dan in de controlegroep (56%). Er is geen significant verschil gevonden voor de attitude, sociale norm en de intentie om caloriearme producten te consumeren. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Jong GR: ‘Overheid moet informatievoorziening aan jonge ouders stimuleren’

 

Lees ook
Jongeren voor jongeren

Jongeren voor jongeren

De Food Boost Challenge wil Nederlandse jongeren tussen 12 en 20 jaar verleiden tot het eten van meer groente en fruit.

Blog | Drie nieuwe stagiairs bij Voeding Nu

Blog | Drie nieuwe stagiairs bij Voeding Nu

Niet een, niet twee, maar drie nieuwe stagiairs zijn de afgelopen weken gestart bij Alea Publishers. Alle drie Voeding en Diëtetiek-student en dus voornamelijk aan de slag bij Voeding Nu. Geweldig leuk en geweldig druk, zo zou ik het als begeleider samenvatten.

The Food Lab verbindt student en stad

The Food Lab verbindt student en stad

Van suikerarme baklava tot zeewiermayonaise. Studenten Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelen nieuwe foodconcepten in The Food Lab.