Vrouwen die koffie drinken hebben een lager vetpercentage dan niet-koffiedrinkers

attachment-kopje-koffie

Vrouwen die twee of drie koppen koffie per dag drinken hebben een lager vetpercentage en minder abdominaal vet dan vrouwen die minder koffie drinken volgens studie gepubliceerd in The journal of Nutrition.

Uit de studie komt naar voren dat het totale vetpercentage van vrouwen 2.8 procent lager ligt wanneer zij twee of drie koppen koffie per dag drinken in vergelijking met vrouwen die geen koffie drinken.

Het onderzoek

De onderzoekers gebruikten voor het onderzoek data uit de National Health and Nutrition Examination Surve (NHANES) van de Center for Disease Control (CDC). Dit is een Amerikaanse organisatie die zich bezig houdt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten. Voor deze studie zijn gegevens uit 2003-2004 en 2005-2006 gebruikt van volwassenen tussen de 22 en 69. Van 2749 mannen en 2947 vrouwen is de koffieconsumptie onderzocht door middel van vragenlijsten. Lichaamsvet is gemeten door middel van volledige lichaamsscans. Zowel totaal lichaamsvet als abdominaal (buik) vet werd onderzocht. De onderzoekers onderzochten de relatie tussen het aantal gedronken koppen koffie per dag en lichaamsvet.

Meer koffie = minder lichaamsvet?

De onderzoekers vonden een significant verschil tussen vrouwen die wel en geen koffie dronken. Vrouwen tu woman-601568_1920-300x200 ssen de 20 en 44 jaar die twee of drie koppen koffie per dag dronken hadden gemiddeld een vetpercentage dat 3.4 procent lager lag dan vrouwen die geen koffie dronken. Voor vrouwen tussen de 45-69 die vier of meer koppen koffie dronken lag dit percentage zelfs 4.2 procent lager dan dat van niet-koffiedrinkers.

In mannen is de relatie minder significant. Mannen tussen de 20 en 44 jaar hebben 1.3 procent minder totaal lichaamsvet en 1.8 procent minder abdominaal vet dan niet koffie drinkers.

De bevindingen waren consistent onder rokers/niet-rokers en gezonde mensen/mensen met een chronische ziekte. Ook maakte het niet uit of mensen koffie met of zonder cafeïne dronken.

Behandeling obesitas

Hoewel auteur en onderzoeker Lee Smith is hij hoopvol over de uitkomsten. ‘Ons onderzoek suggereert dat er misschien een andere manier is waarop koffie gewicht reguleert dan cafeïne. Misschien kan koffie, of een specifieke stof daarvan, gebruikt worden in een strategie tegen de last van chronische ziektes gerelateerd aan de obesitas epidemie.’ Smith geeft aan dat hier wel verder onderzoek voor nodig is.

Lees ook
Blockchain voor transparante koffieketen

Blockchain voor transparante koffieketen

Het nieuw opgerichte FarmersDirect Coffee wil de koffieproductieketen van begin tot eind transparant maken met behulp van open source blockchain-technologie. Hierdoor moeten koffieboeren een betere onderhandelingspositie krijgen.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

Het overgewicht onder jongeren van 4 tot 25 jaar is in de periode 2019-2020 licht toegenomen.