VU en HAS onderzoeken hoe je studenten aan snackgroente en -fruit krijgt

attachment-hastogowinkel

HAS Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam zoeken samen naar een methode om studenten meer groente en fruit te laten eten. Uit een kleinschalig consumptieonderzoek bleek dat snackgroente en -fruit een populair tussendoortje zijn.

Twee studenten, Ella Roelfsema en Noortje van Dijk van de HAS-opleiding Food Innovation, gingen er binnen hun afstudeeropdracht mee aan de slag.

Snackgroenten populair

Roelfsema en Van Dijk observeerden twee weken hoe de studenten omgingen met het aanbod en herhaalden de meting naar groente- en fruitinname om te zien of er iets veranderde in hun gedrag. De groente- en fruitinname bleek hoger dan tijdens de nulmeting.

Roos Leufkens, projectleider van de HAS Hogeschool: ‘Vooral de snackgroentes deden het heel goed en hier ligt een mooie kans: zo kun je studenten op een ander tijdstip dan het avondeten meer groente laten eten.’

Groente- en fruitinname

Uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling van 2007 – 2010 blijkt dat minder dan 7 procent van de jongeren tussen de 14 en 30 jaar de richtlijnen voor de consumptie van groente (250 gram per dag) en fruit (200 gram per dag) haalt.

De VU deed onder universitaire studenten onderzoek en daar kwam uit dat minder dan 10 procent aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit komt.

De twee HAS-studenten besloten hun afstudeeronderzoek te doen naar de initiatieven ter bevordering van de groente- en fruitinname.

Studenten buiten schot

Veel nieuwe initiatieven die mensen bewust dan wel onbewust meer groente en fruit moeten laten eten, zijn niet gericht op studenten, aldus Roelfsema en Van Dijk.

De initiatieven richten zich bijvoorbeeld op scholieren of jonge gezinnen maar het leven van deze doelgroepen ziet er behoorlijk anders uit dan dat van een student.

HAS to go

Roelfsema en Van Dijk hebben voor hun onderzoek op de HAS-hogeschool een zogenaamd ‘HAS to go’-huisje neergezet. Ze onderzochten twee weken lang of het beschikbaar stellen van groente en fruit in de studieomgeving invloed had op de consumptie.

In het huisje vinden passerende studenten snackkomkommers, kerstomaatjes en appels. Het huisje is opgezet om te verleiden tot de aanschaf van een gezond tussendoortje tussen de lessen door.

 

Nulmeting

De studenten hielden eerst een nulmeting onder bijna vierhonderd HAS-studenten en ontdekten dat de groente- en fruitinname bij de HAS iets hoger ligt dan in andere onderzoeken bij studenten: rond de 20 procent van de studenten eet voldoende groente en fruit.

‘HAS-studenten zijn al iets bewuster van het feit dat ze voldoende groente en fruit moeten eten’, zegt Leufkens.

Lees ook
FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

Op 9 november organiseerde Food Innovation Accademy, FIA, een online webinar over hoe we jongeren kunnen interesseren voor een carrière in de foodbranche. Tafelvoorzitter Hilco Wagenaar ging met Pieter Bas Vencken, Arry Verhage en Petra Kuiper in Kenniscafé VIA FIA hierover in gesprek.

Richtlijnen goede voeding ook voor mensen met diabetes type 2

Richtlijnen goede voeding ook voor mensen met diabetes type 2

De Gezondheidsraad (GR) heeft voedingsadvies uitgebracht voor mensen met diabetes type 2. Voor hen geldt ook dat de Richtlijnen goede voeding een basis vormen voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

In oktober organiseerde hogeschool InHolland een webinar over veldbonen als eiwitbron. Zijn de voedingswaarden in orde? En hoe zit het met het economische plaatje? Experts Peter Voshol en Fred van der Velde legden het uit in een boeiend college dat me aan het denken heeft gezet.