VU-onderzoeker Jutka Halberstadt: onvoldoende politieke wil voor afschaffing btw op groente en fruit

Appels/fruit supermarkt (Unsplash)

Het kabinet heeft plannen om de btw op groente en fruit te schrappen. Voordat deze plannen worden doorgevoerd, voert een commissie onderzoek uit om te bepalen wat precies onder groente en fruit valt. Volgens Jutka Halberstadt, universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is er onvoldoende politieke wil om maatregelen te nemen die burgers gezonder maken. Dat zegt ze op Wereld Obesitas Dag (zaterdag 4 maart) tegen het ANP.

Het huidige kabinet stelde in het regeerakkoord voor de btw op groente en fruit per 2024 te schrappen. Daarvoor moet een commissie eerst onderzoeken wat groente en fruit precies is. Op basis van dit onderzoek, waarvan de uitkomsten binnenkort worden verwacht, bepaalt de overheid of bestaande btw-regels worden aangepast.

“Geen taks op groente en fruit lijkt lastig. Je kunt ook denken: we beginnen met wat overduidelijk groente en fruit is, en gaan dat morgen regelen”, zegt Halberstadt. Volgens haar gaat de politieke onwil ten koste van de kwaliteit van leven van de burgers en ook hun productiviteit. “Je wilt welbevinden van de bevolking, die traagheid helpt daar absoluut niet bij.”

Ook zijn volgens Halberstadt de gemaakte afspraken over roken, alcohol en overgewicht in het Nationale Preventieakkoord uit 2018 niet genoeg om obesitas tegen te gaan. “Uit de analyse van het RIVM van de maatregelen in het akkoord bleek dat ze onvoldoende zijn om de doelen te halen.” Halberstadt dat de overheid het bedrijfsleven extra regels zou moeten opleggen om de doelen te behalen.

Bron: taxlive.nl

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

Online serie bespreekt vooroordelen over obesitas

Mensen met obesitas en overgewicht hebben het daar zelf naar gemaakt, toch? Deze veelgehoorde opmerking en andere vooroordelen worden belicht in de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’ van overgewicht.tv. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen over oorzaken, gevolgen en de aanpak van obesitas.

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

Lancering digitaal platform voor mensen met overgewicht en obesitas

Lancering digitaal platform voor mensen met overgewicht en obesitas

De Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas (NVOO) heeft een digitaal platform opgericht voor mensen met overgewicht en obesitas dat op donderdag 1 december 2022 online komt. Het idee van het platform is dat er een community wordt gevormd waarin iedereen, ongeacht de vorm van overgewicht, vertegenwoordigd is.