VU-onderzoeker Jutka Halberstadt: onvoldoende politieke wil voor afschaffing btw op groente en fruit

Appels/fruit supermarkt (Unsplash)

Het kabinet heeft plannen om de btw op groente en fruit te schrappen. Voordat deze plannen worden doorgevoerd, voert een commissie onderzoek uit om te bepalen wat precies onder groente en fruit valt. Volgens Jutka Halberstadt, universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is er onvoldoende politieke wil om maatregelen te nemen die burgers gezonder maken. Dat zegt ze op Wereld Obesitas Dag (zaterdag 4 maart) tegen het ANP.

Het huidige kabinet stelde in het regeerakkoord voor de btw op groente en fruit per 2024 te schrappen. Daarvoor moet een commissie eerst onderzoeken wat groente en fruit precies is. Op basis van dit onderzoek, waarvan de uitkomsten binnenkort worden verwacht, bepaalt de overheid of bestaande btw-regels worden aangepast.

“Geen taks op groente en fruit lijkt lastig. Je kunt ook denken: we beginnen met wat overduidelijk groente en fruit is, en gaan dat morgen regelen”, zegt Halberstadt. Volgens haar gaat de politieke onwil ten koste van de kwaliteit van leven van de burgers en ook hun productiviteit. “Je wilt welbevinden van de bevolking, die traagheid helpt daar absoluut niet bij.”

Ook zijn volgens Halberstadt de gemaakte afspraken over roken, alcohol en overgewicht in het Nationale Preventieakkoord uit 2018 niet genoeg om obesitas tegen te gaan. “Uit de analyse van het RIVM van de maatregelen in het akkoord bleek dat ze onvoldoende zijn om de doelen te halen.” Halberstadt dat de overheid het bedrijfsleven extra regels zou moeten opleggen om de doelen te behalen.

Bron: taxlive.nl

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media - week 37

Voeding in de media - week 37

Voedselonzekerheid, inflatie en de invloed op de eiwittransitie en nieuws over overgewicht. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

‘Lessen uit de stad: een analyse van de integrale aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen in stedelijke gemeenten’. In dit rapport zijn de beste opties verzameld. Welke rol spelen voedingsprofessionals hierin? Volgens Leonie Barelds en Michelle van Roost is kennis uit de praktijk essentieel.

Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

Campagne ‘Trommel zonder Rommel’ wil gezondere broodtrommels voor scholieren

In de broodtrommels van scholieren zit vaak weinig groente of fruit. Daarom is deze week de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ van start gegaan. Met deze campagne willen initiatiefnemers Lidl en Voedingscentrum de lunch van basisschoolkinderen gezonder maken.