Wageningse glutenvrije kroket wint voorronde Ecotrophelia

attachment-KROKi-Team

Een studententeam van Wageningen Universiteit heeft de voorronde van de Ecotrophelia gewonnen en mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale competitie op de SIAL in Parijs. Het team won met een zelfontwikkelde kroket op basis van groente en spirulina.

De Ecotrophelia is een jaarlijkse Europese competitie tussen studententeams van hogescholen en

universiteiten. Opdracht is om een nieuw, duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen. Vorig jaar

wist het Nederlandse team de tweede plaats te bemachtigen met een chocoladedrankje op basis

van quinoa. Twee jaar geleden sleepte het Nederlandse team de Europese hoofdprijs in de wacht

met Chef Lupin, een vleesvervanger van gefermenteerde lupine.

 

KROKi

Het winnende team presenteerde KROKi, een kroket op basis van groente en spirulina. Team

captain Pierluigi Santoro: “KROKi is geschikt voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten. De

kroket is glutenvrij en is ook geschikt voor consumenten met een lactose-intolerantie. Spirulina,

een cyanobacterie, bevat eiwitten, vitamines en mineralen en kan soja of vlees

vervangen. Daarnaast kan spirulina gemakkelijk en lokaal worden verbouwd. Dit maakt het

product extra duurzaam. Maar belangrijker nog: KROKi is met z’n krokante laagje en delicate

smaak, ook gewoon erg lekker.”

 

Veel creativiteit

Kees de Gooijer was namens de Topsector Agri & Food juryvoorzitter. Hij was tevreden met het

niveau van de inzendingen: "Vorig jaar lag het niveau al hoog, maar dat werd dit jaar overtroffen.

Alle teams kwamen met een goed uitgewerkt concept dat in een aantal gevallen vrijwel marktrijp

was. De Nederlandse opleidingen hebben veel talent rondlopen."

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...