Wageningse glutenvrije kroket wint voorronde Ecotrophelia

attachment-KROKi-Team

Een studententeam van Wageningen Universiteit heeft de voorronde van de Ecotrophelia gewonnen en mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale competitie op de SIAL in Parijs. Het team won met een zelfontwikkelde kroket op basis van groente en spirulina.

De Ecotrophelia is een jaarlijkse Europese competitie tussen studententeams van hogescholen en

universiteiten. Opdracht is om een nieuw, duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen. Vorig jaar

wist het Nederlandse team de tweede plaats te bemachtigen met een chocoladedrankje op basis

van quinoa. Twee jaar geleden sleepte het Nederlandse team de Europese hoofdprijs in de wacht

met Chef Lupin, een vleesvervanger van gefermenteerde lupine.

 

KROKi

Het winnende team presenteerde KROKi, een kroket op basis van groente en spirulina. Team

captain Pierluigi Santoro: “KROKi is geschikt voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten. De

kroket is glutenvrij en is ook geschikt voor consumenten met een lactose-intolerantie. Spirulina,

een cyanobacterie, bevat eiwitten, vitamines en mineralen en kan soja of vlees

vervangen. Daarnaast kan spirulina gemakkelijk en lokaal worden verbouwd. Dit maakt het

product extra duurzaam. Maar belangrijker nog: KROKi is met z’n krokante laagje en delicate

smaak, ook gewoon erg lekker.”

 

Veel creativiteit

Kees de Gooijer was namens de Topsector Agri & Food juryvoorzitter. Hij was tevreden met het

niveau van de inzendingen: "Vorig jaar lag het niveau al hoog, maar dat werd dit jaar overtroffen.

Alle teams kwamen met een goed uitgewerkt concept dat in een aantal gevallen vrijwel marktrijp

was. De Nederlandse opleidingen hebben veel talent rondlopen."

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...