Wandelen lijkt net zo gezond te zijn als hardlopen

attachment-new-york

Gematigde activiteit, zoals lopen, is niet minder effectief voor  de preventie van hart- en vaatziekten dan intensievere lichaamsbeweging. Eerder onderzoek gaf hier al aanwijzingen voor, recent Amerikaans onderzoek onder intensieve lopers en wandelaars bevestigt dit.

Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californie onderzochten het energieverbruik en de gezondheidstoestand van 33.000 hardlopers en bijna 16.000 wandelaars. Hierbij maakten ze gebruik van metabole equivalenten (MET-waarden). Deze maat toont het energieverbruik aan tijdens het sporten in vergelijking met de energie die wordt gebruikt tijdens rust.

 

Daling risicofactoren

De MET-waarden van de hardlopers en wandelaars werden aan het begin van de studie vergeleken met veranderingen in risicofactoren in de daaropvolgende zes jaar. Hardlopers hadden een lager risico van hypertensie, hoog cholesterol, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook de wandelaars lieten een significante daling zien in de incidentie van deze risicofactoren, hoewel dit minder was dan bij de hardlopers. Maar als de risicodalingen vergeleken werden op basis van hetzelfde energieverbruik waren de dalingen gelijk.

 

De gezondheidseffecten van hardlopen en wandelen zijn dus hetzelfde als er evenveel energie wordt verbruikt. Wandelaars zullen dan langer actief moeten zijn dan de hardlopers om dezelfde risicodaling te verkrijgen.

 

Het gevaar van wandelen

Hoewel wandelen gezond is, kan het ook risico’s met zich mee te brengen, met name in New York. Uit een recent onderzoek waarover de New York Times berichtte, blijkt dat voetgangers in New York relatief veel gevaar lopen om te verongelukken bijvoorbeeld bij het oversteken. De kans op een ongeluk werd vergeleken met andere weggebruikers. Echter zwaarlijvige mensen blijken beter beschermd te zijn bij een aanrijding. 

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...